Nieuws

28 oktober 2021

Enabel ondersteunt vaccinproductie in Senegal

meryame kitir speaking with healthcare agent

Dakar, Senegal | Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Senegal, waar Enabel al jaren actief is in de gezondheidszorg.

In september schonk ons land nog 405.000 vaccindosissen tegen COVID-19 aan Senegal via COVAX. Minister Kitir wil de samenwerking met Senegal versterken en voorziet 4 miljoen euro om de lokale productie van vaccins te ondersteunen.

“Het delen van onze vaccins is belangrijk, maar we moeten ook structurele oplossingen nastreven die ervoor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk toegang kan krijgen tot een vaccin. Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse burgers sneller toegang kan krijgen tot een vaccin,” zegt Kitir.

België werkt via Enabel al jaren met Senegal samen om er de toegang tot basisgezondheidszorg te verbeteren. Senegal heeft de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd om de gezondheidssector te verbeteren en maakte er een beleidsprioriteit van om de lokale farmaceutische sector te ontwikkelen. Zo werd afgelopen maand nog een rondetafelconferentie gehouden om de farmaceutische industrie nieuw leven in te blazen en een nationaal geneesmiddelenbureau op te richten dat instaat voor de validering van de import en de lokale productie. Enabel nam een actieve rol op in deze conferentie om de kennisoverdracht tussen die Belgische spelers en de betrokken partijen in Senegal te faciliteren.

Enabel organiseerde in april op initiatief van de minister de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

“Ondanks de omvang van de covid-pandemie wordt de wereldwijde productiecapaciteit onvoldoende gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat kennis en expertise nog te weinig gedeeld wordt. Dit mag ons echter niet tegenhouden om alles te doen wat wél mogelijk is om lokale productie te versterken,” aldus Kitir.

De middelen zullen ingezet worden om de publieke sector in Senegal klaar te stomen voor meer lokale productie van onder meer covid-19 vaccins.

 

Copyright foto: Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer updates en publicaties

Nieuws

24 maart 2023

Vrouwen centraal in de sociale en solidaire economie

In de provincie Tata in de Marokkaanse regio Souss-Massa maakt de vrouwencoöperatie ‘Tiguisselt’ furore. De coöperatie is een echte springplank voor vrouwenemancipatie en een motor voor groei in de lokale economie.

Lees meer

young people at Station J Nieuws

23 maart 2023

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Lees meer

Two men look at a small hydro power plant in the Manica province of Mozambique. Nieuws

27 maart 2023

Van water naar energie

De ambitie van de regering van Mozambique is duidelijk: Energia para Todos – Energie voor iedereen. De weg naar dat doel is complex. Lees hoe we hier samen met de overheid van Mozambique aan bouwen.

Lees meer

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 27 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)