Nieuws

28 oktober 2021

Enabel ondersteunt vaccinproductie in Senegal

meryame kitir speaking with healthcare agent

Dakar, Senegal | Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Senegal, waar Enabel al jaren actief is in de gezondheidszorg.

In september schonk ons land nog 405.000 vaccindosissen tegen COVID-19 aan Senegal via COVAX. Minister Kitir wil de samenwerking met Senegal versterken en voorziet 4 miljoen euro om de lokale productie van vaccins te ondersteunen.

“Het delen van onze vaccins is belangrijk, maar we moeten ook structurele oplossingen nastreven die ervoor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk toegang kan krijgen tot een vaccin. Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse burgers sneller toegang kan krijgen tot een vaccin,” zegt Kitir.

België werkt via Enabel al jaren met Senegal samen om er de toegang tot basisgezondheidszorg te verbeteren. Senegal heeft de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd om de gezondheidssector te verbeteren en maakte er een beleidsprioriteit van om de lokale farmaceutische sector te ontwikkelen. Zo werd afgelopen maand nog een rondetafelconferentie gehouden om de farmaceutische industrie nieuw leven in te blazen en een nationaal geneesmiddelenbureau op te richten dat instaat voor de validering van de import en de lokale productie. Enabel nam een actieve rol op in deze conferentie om de kennisoverdracht tussen die Belgische spelers en de betrokken partijen in Senegal te faciliteren.

Enabel organiseerde in april op initiatief van de minister de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

“Ondanks de omvang van de covid-pandemie wordt de wereldwijde productiecapaciteit onvoldoende gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat kennis en expertise nog te weinig gedeeld wordt. Dit mag ons echter niet tegenhouden om alles te doen wat wél mogelijk is om lokale productie te versterken,” aldus Kitir.

De middelen zullen ingezet worden om de publieke sector in Senegal klaar te stomen voor meer lokale productie van onder meer covid-19 vaccins.

 

Copyright foto: Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer updates en publicaties

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Ben jij het volgende talent dat we zoeken ?

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je je kandidaat stelt voor het Juniorprogramma. De sollicitatietermijn is verlengd tot zondag 20 november om middernacht.

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Enabel en de groep AFD ondertekenen een intentieverklaring voor meer samenwerking tussen Europese ontwikkelingsagentschappen

Op maandag 14 november hebben het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en de groep AFD (bestaande uit het Agence française de développement en Expertise France) in Benin een intentieverklaring ondertekend voor nauwere Europese samenwerking en een sterker partnerschap om de grote mondiale uitdagingen aan te pakken waarmee Afrika en het Midden-Oosten worden geconfronteerd.

Lees meer

Nieuws

15 november 2022

COP27: jongeren uit de Sahel willen mee de klimaatagenda bepalen

Acht jongeren uit vier Sahellanden (Burkina Faso, Niger, Mali en Senegal) nemen deel aan de klimaattop in Egypte. Ze komen er op woensdag 16 november getuigen over wat de klimaatverandering voor hen betekent tijdens een paneldebat dat onder de titel Youth Setting the Climate Agenda - National, Regional, and Global Action georganiseerd wordt door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel.

Lees meer

two young men looking at data on a laptop Nieuws

07 november 2022

Klimaatfinanciering: Brussels en Waals gewest trekken 6 miljoen uit voor projecten van Enabel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest ondertekenen vandaag overeenkomsten voor de aanvullende financiering van verschillende klimaatprojecten van de Belgische gouvernementele samenwerking, uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. De aankondiging komt in de marge van COP-27, de mondiale klimaatconferentie die van 6 tot 18 november in Egypte plaatsvindt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)