Nieuws

28 oktober 2021

Enabel ondersteunt vaccinproductie in Senegal

meryame kitir speaking with healthcare agent

Dakar, Senegal | Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Senegal, waar Enabel al jaren actief is in de gezondheidszorg.

In september schonk ons land nog 405.000 vaccindosissen tegen COVID-19 aan Senegal via COVAX. Minister Kitir wil de samenwerking met Senegal versterken en voorziet 4 miljoen euro om de lokale productie van vaccins te ondersteunen.

“Het delen van onze vaccins is belangrijk, maar we moeten ook structurele oplossingen nastreven die ervoor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk toegang kan krijgen tot een vaccin. Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse burgers sneller toegang kan krijgen tot een vaccin,” zegt Kitir.

België werkt via Enabel al jaren met Senegal samen om er de toegang tot basisgezondheidszorg te verbeteren. Senegal heeft de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd om de gezondheidssector te verbeteren en maakte er een beleidsprioriteit van om de lokale farmaceutische sector te ontwikkelen. Zo werd afgelopen maand nog een rondetafelconferentie gehouden om de farmaceutische industrie nieuw leven in te blazen en een nationaal geneesmiddelenbureau op te richten dat instaat voor de validering van de import en de lokale productie. Enabel nam een actieve rol op in deze conferentie om de kennisoverdracht tussen die Belgische spelers en de betrokken partijen in Senegal te faciliteren.

Enabel organiseerde in april op initiatief van de minister de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

“Ondanks de omvang van de covid-pandemie wordt de wereldwijde productiecapaciteit onvoldoende gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat kennis en expertise nog te weinig gedeeld wordt. Dit mag ons echter niet tegenhouden om alles te doen wat wél mogelijk is om lokale productie te versterken,” aldus Kitir.

De middelen zullen ingezet worden om de publieke sector in Senegal klaar te stomen voor meer lokale productie van onder meer covid-19 vaccins.

 

Copyright foto: Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Nieuws

07 juni 2024

Groei? Ja, maar inclusieve groei

Economische groei komt niet altijd iedereen ten goede. Enabel streeft daarom naar “inclusieve groei” die ook vrouwen, jongeren en kwetsbare groepen ten goede komt. Zo doen we dat.

Lees meer

square in Kyiv, Ukraine Nieuws

07 juni 2024

Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan