Evenement

10 november 2021

Enabel zoekt Marokkaanse start-ups

Maghrib belgium Impulse days event banner

Brussels, Belgium | Van 15 tot 19 november organiseert Enabel workshops ondernemerschap voor de Marokkaanse diaspora in België. Dit initiatief maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma voor Belgisch-Marokkaanse bedrijven die zich in Marokko willen vestigen. Dertig ondernemingen zullen tijdens het hele proces worden begeleid, vanaf de creatie van hun concept tot de implementatie van hun bedrijf.

Op 16 en 17 juni organiseerden het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel, haar Marokkaanse partners en de Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) de ‘Maghrib Belgium Impulse Days’, een virtueel netwerkevenement waar de Marokkaanse diaspora in België de kans kreeg om bedrijfsleiders uit verschillende sectoren en regio’s van Marokko te ontmoeten, hun succesverhalen te ontdekken en meer te weten te komen over de economische mogelijkheden in Marokko.

Om een nauwe communicatie en contact met geïnteresseerde ondernemingen te garanderen, worden zij uitgenodigd om deel te nemen aan één van de vier workshops die tussen 15 en 19 november 2021 worden georganiseerd in Antwerpen, Brussel en Luik, telkens van 18.00 tot 20.00 uur.

  • 15 en 18 november in Antwerpen (De Winkelhaak)
  • 16 november in Brussel (BeCentral)
  • 19 november in Luik (Château de Waroux)

Het initiatief maakt deel uit van de gouvernementele samenwerking tussen Marokko en België, waarbij Enabel de Marokkaanse overheid ondersteunt bij de uitvoering van haar nationale strategie voor Marokkanen die in het buitenland wonen. Het is in deze context dat Enabel nu actief op zoek is naar Belgisch-Marokkaanse start-ups die zich in Marokko willen vestigen. Dertig veelbelovende projectleiders zullen door het MBI-programma via CGEM ondersteund worden bij de oprichting van hun bedrijf.

Als ontwikkelingsagentschap werkt Enabel al jaren samen met Marokko in verschillende sectoren zoals landbouw, watervoorzieningen en rurale ontwikkeling. Sinds 2018 voert Enabel activiteiten uit met betrekking tot menselijke mobiliteit, omdat Marokko veel mensen uit derde landen aantrekt, maar ook veel van zijn eigen inwoners in het buitenland heeft wonen, waaronder een belangrijke diaspora in België.

“De diaspora is rijk aan vaardigheden, motivatie en investeringen en draagt bij tot de ontwikkeling van zowel het land van aankomst als het land van herkomst”, legt Ahmed Djamai uit, projectcoördinator van Enabel in Marokko.

Enabel zal met de steun van de CGEM dertig projecten coaching, praktische training, netwerkmogelijkheden en brede ondersteuning bieden in de verschillende fasen van de oprichting en ontwikkeling van hun bedrijf. De projecten worden geselecteerd op basis van hun innovatieve en technologische potentieel en bepaalde geschiktheidscriteria.

“Door deze workshops te organiseren hoopt Enabel Marokkaanse mannen en vrouwen die in België wonen ertoe aan te zetten om aan hun start-up of project te werken en de stap te zetten om in Marokko te ondernemen”, besluit Ahmed Djamai.

Meer informatie: https://www.mbimpulse.org/de

Inschrijven voor één van de workshops kan hier

Meer updates en publicaties

solidare poster Evenement

21 november 2023

SoliDare: jongerenfestival rond internationale solidariteit

Op 24 en 25 november vindt het SoliDare Festival in Brussel plaats om jongeren bewust te maken van internationale solidariteit.

Lees meer

brussels urban summit Evenement

13 juni 2023

Enabel tekent present op de Brussels Urban Summit

Op 13 juni 2023 organiseren Enabel en de VVSG, Brulocalis en Echos Communication een workshop ‘Engaging citizens within cities in transition’ in het kader van de Brussels Urban Summit.

Lees meer

Brussels Urban Summit 2023 Bis Evenement

01 juni 2023

Brussels Urban Summit 2023

Enabel and its partners VVSG, Brulocalis and Echo Communication are pleased to invite you to the workshop ‘Engaging citizens within cities in transition’.

Lees meer

Evenement

17 januari 2023

5 belangrijkste boodschappen van het eerste #EnablingTheFuture event

Op 15 december organiseerde Enabel de eerste editie van #EnablingTheFuture in Brussel. Dit hybride evenement bracht 150 sociale vernieuwers uit de hele wereld bijeen als bijdrage aan hun gezamenlijk doel om met innovatieacties en -investeringen de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te versnellen. We delen de vijf belangrijkste lessen.

Lees meer

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

Evenement

30 juni 2022

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir opent vernieuwd kantoor van Enabel

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft gisteren de vernieuwde kantoren van Enabel in de Brusselse Marollen officieel geopend.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan