Publicaties

02 december 2019

Enabel’s genderstrategie 2019-2023

Empowerment van vrouwen houdt in dat vrouwen macht en controle verwerven over hun eigen leven. Het omvat bewustmaking, het opbouwen van zelfvertrouwen, uitbreiding van keuzes, meer toegang tot en controle over middelen en acties om de structuren en instellingen te transformeren die genderdiscriminatie en ongelijkheid versterken en bestendigen.

Het proces van empowerment is net zo belangrijk als het doel en houdt in dat vrouwen niet alleen gelijke capaciteiten moeten hebben (zoals onderwijs en gezondheid) en gelijke toegang tot middelen en kansen (zoals grond en werkgelegenheid), maar ook de mogelijkheid moeten hebben om deze rechten, capaciteiten, middelen en mogelijkheden te gebruiken zodoende strategische keuzes en beslissingen te nemen (a.d.h.v. leiderschapskansen en deelname aan politieke instellingen).

Empowerment komt van binnenuit, vrouwen stellen zichzelf in staat om welbepaalde keuzes te maken en op te komen voor zichzelf. Desalniettemin kunnen internationale ontwikkelingsinstellingen, zoals Enabel, de processen installeren en ondersteunen die zelfbekrachtiging van individuen en groepen kunnen bevorderen.

Meer updates en publicaties

Three girls laughing while working with a 3D printer. Nieuws

27 juli 2023

Enabel en OESO werken samen om innovatie te stimuleren

Enabel werkte samen met de OESO om innovatie te verbeteren. Met behulp van een portfoliobenadering evalueerden ze hun investeringen in innovatie in Benin, Marokko en Palestina.

Lees meer

Be_Global people Publicaties

02 mei 2023

Brochure BeGlobal: het kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel

Om antwoorden te bieden op de mondiale uitdagingen van vandaag is samenwerking van wereldburgers noodzakelijk. En dat is wat BeGlobal samen met vele nationale en internationale partners doet: jongeren aanmoedigen om hun plaats in te nemen als wereldburgers.

Lees meer

men enjoying the shade in a national teachers college in uganda Publicaties

24 april 2023

#EnablingChange: Activiteitenverslag 2022 – 2023

In het activiteitenverslag 2022-2023 staan we stil bij enkele onderwerpen, evenementen, verwezenlijkingen en ideeën die in 2022 bijzondere aandacht kregen. We kijken terug op een boeiend jaar, dat nu al de kiemen bevat van een minstens even interessante toekomst.

Lees meer

Publicaties

23 mei 2022

#EnablingChange: Activiteitenverslag 2021 – 2022

In het activiteitenverslag 2021-2022 vertellen we verhalen over verandering. Grote en kleine verhalen, van mensen wier leven een andere wending heeft genomen. Verhalen over gepassioneerde ondernemers en economische kampioenen, levensbelangrijke apps, unieke ecosystemen en jonge mensen die ervoor gaan...

Lees meer

Publicaties

05 augustus 2021

Evaluatie van de reactie van Enabel op de Covid-19 epidemie

Enabel gebruikte de ‘real-time evaluatie’ methodologie om zijn reactie op de Covid-19-pandemie te evalueren en de organisatie realtime-informatie te verstrekken over zijn acties, de relevantie en de coherentie daarvan. Download de evaluatie hier.

Lees meer

A hospital in Niger. Doctor standing outside the facility, while a woman and man arrive on a motorcycle with their baby. Publicaties

24 augustus 2022

Sociale gezondheidszorg- Een manier om ongelijkheid te bestrijden

Elk land ter wereld staat voor de uitdaging zijn bevolking te beschermen. Maar hoe zet je sociale bescherming op? Waar te beginnen? Bij Enabel zijn we ervan overtuigd dat toegang tot gezondheidszorg een mensenrecht is, en dat een sterk en duurzaam politiek engagement nodig is om dit te bereiken. Lees meer over onze visie in de brochure die we hierover publiceerden.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan