EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

beekeeper in tanzania

Brussel/Genève, 15 september 2021 | Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio’s in Tanzania om bij te dragen aan de inclusieve en duurzame economische groei in het Oost-Afrikaanse land.

 

Enabel draagt de verantwoordelijkheid voor dit door de EU gefinancierde project en zal met het ITC samenwerken voor het onderdeel Markttoegang en handel in bijenproducten. Het project, met een totaal budget van tien miljoen euro, zal de productie ondersteunen van milieuvriendelijke kwaliteitshoning om grotere nationale en internationale afzetmarkten te veroveren.

Enabels algemeen directeur Jean Van Wetter is verheugd met het partnerschap: “Enabel zet zich in voor de ontwikkeling van een gunstig ondernemingsklimaat door beroepsopleiding aan te bieden en door micro-, kleine en middelgrote ondernemingen te helpen bij de ontwikkeling van hun activiteiten. Wij verwelkomen deze samenwerking met ITC voor de ontwikkeling van de particuliere sector als instrument voor inclusieve en duurzame groei en om ongelijkheden aan te pakken.”

Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre voegt eraan toe: “ITC is al lang een partner van Enabel en we hebben samen talrijke projecten uitgevoerd. Toch toont dit bijenteeltproject een meer geïntegreerde aanpak aan; we kijken hoe we andere connecties kunnen leggen en proberen meer synergie te creëren in onze acties met het oog op een grotere impact in de Oost-Afrikaanse regio.”

 

Hoewel Tanzania de op een na grootste honingproducent van Afrika is en de grootste Afrikaanse leverancier aan de EU, heeft de bijenteeltsector nog een enorm groeipotentieel. De ontwikkeling ervan kan de inkomsten van veel plattelandshuishoudens en -ondernemingen aanzienlijk verhogen en een belangrijke bijdrage leveren aan het milieubehoud. Het project zal meer kansen creëren voor handel en werkgelegenheid en inclusieve toegang verschaffen tot lokale, regionale en internationale markten.

Tot de belangrijkste resultaten die onder de verantwoordelijkheid van Enabel vallen, behoren een versterkte institutionele capaciteit en een gunstiger klimaat voor de marktspelers in de bijenteelt. Die actoren zullen worden opgeleid om het beheer van bijenpopulaties te verbeteren. ITC zal verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de markttoegang en de handel in bijenproducten.

Het project zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Tanzaniaanse ministerie van Natuurlijke Rijkdommen en Toerisme (MNRT) en het ministerie van Industrie, Handel en Investeringen (MITI), en met aanverwante overheidsinstanties. De betrokkenheid van de particuliere sector is van groot belang voor de duurzame ontwikkeling van de sector.


Over het International Trade Centre (ITC)

ITC is het gezamenlijke agentschap van de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Naties. Het ITC helpt kleine en middelgrote ondernemingen in ontwikkelings- en overgangseconomieën concurrerender te worden op de wereldmarkten en zo bij te dragen tot duurzame economische ontwikkeling in het kader van de Aid-for-Trade agenda en de mondiale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Voor meer informatie, zie www.intracen.org.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan