EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

beekeeper in tanzania

Brussel/Genève, 15 september 2021 | Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio’s in Tanzania om bij te dragen aan de inclusieve en duurzame economische groei in het Oost-Afrikaanse land.

 

Enabel draagt de verantwoordelijkheid voor dit door de EU gefinancierde project en zal met het ITC samenwerken voor het onderdeel Markttoegang en handel in bijenproducten. Het project, met een totaal budget van tien miljoen euro, zal de productie ondersteunen van milieuvriendelijke kwaliteitshoning om grotere nationale en internationale afzetmarkten te veroveren.

Enabels algemeen directeur Jean Van Wetter is verheugd met het partnerschap: “Enabel zet zich in voor de ontwikkeling van een gunstig ondernemingsklimaat door beroepsopleiding aan te bieden en door micro-, kleine en middelgrote ondernemingen te helpen bij de ontwikkeling van hun activiteiten. Wij verwelkomen deze samenwerking met ITC voor de ontwikkeling van de particuliere sector als instrument voor inclusieve en duurzame groei en om ongelijkheden aan te pakken.”

Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre voegt eraan toe: “ITC is al lang een partner van Enabel en we hebben samen talrijke projecten uitgevoerd. Toch toont dit bijenteeltproject een meer geïntegreerde aanpak aan; we kijken hoe we andere connecties kunnen leggen en proberen meer synergie te creëren in onze acties met het oog op een grotere impact in de Oost-Afrikaanse regio.”

 

Hoewel Tanzania de op een na grootste honingproducent van Afrika is en de grootste Afrikaanse leverancier aan de EU, heeft de bijenteeltsector nog een enorm groeipotentieel. De ontwikkeling ervan kan de inkomsten van veel plattelandshuishoudens en -ondernemingen aanzienlijk verhogen en een belangrijke bijdrage leveren aan het milieubehoud. Het project zal meer kansen creëren voor handel en werkgelegenheid en inclusieve toegang verschaffen tot lokale, regionale en internationale markten.

Tot de belangrijkste resultaten die onder de verantwoordelijkheid van Enabel vallen, behoren een versterkte institutionele capaciteit en een gunstiger klimaat voor de marktspelers in de bijenteelt. Die actoren zullen worden opgeleid om het beheer van bijenpopulaties te verbeteren. ITC zal verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de markttoegang en de handel in bijenproducten.

Het project zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Tanzaniaanse ministerie van Natuurlijke Rijkdommen en Toerisme (MNRT) en het ministerie van Industrie, Handel en Investeringen (MITI), en met aanverwante overheidsinstanties. De betrokkenheid van de particuliere sector is van groot belang voor de duurzame ontwikkeling van de sector.


Over het International Trade Centre (ITC)

ITC is het gezamenlijke agentschap van de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Naties. Het ITC helpt kleine en middelgrote ondernemingen in ontwikkelings- en overgangseconomieën concurrerender te worden op de wereldmarkten en zo bij te dragen tot duurzame economische ontwikkeling in het kader van de Aid-for-Trade agenda en de mondiale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Voor meer informatie, zie www.intracen.org.

Meer updates en publicaties

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

productrices d'ananas béninoises en formation Nieuws

17 januari 2023

Benin: vrouwen in de ananasteelt verbeteren hun zakelijke vaardigheden en gezinsinkomen

In Benin steunen we vrouwen die werken in de ananassector. Hiermee willen we hen helpen hindernissen bij het ondernemen te overwinnen.

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Een onderneming oprichten in je gastland: het succesverhaal van Solange

In 2017 verliet Solange Njiojep Kappa haar geboorteland Kameroen om zich bij haar man te voegen. Hij was tien jaar eerder naar Marokko geëmigreerd. Het duurde niet lang of ze creëerde haar eigen job. Dat deed ze met de steun van het Amuddu-project. Lees haar verhaal.

Lees meer

cbl-acp Nieuws

16 september 2021

Enabel en CBL-ACP ondertekenen een samenwerkingsakkoord

Enabel en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw voor België, Luxemburg, Afrika, Caraïben en Pacific (CBL-ACP) ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

Lees meer

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)