EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

beekeeper in tanzania

Brussel/Genève, 15 september 2021 | Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio’s in Tanzania om bij te dragen aan de inclusieve en duurzame economische groei in het Oost-Afrikaanse land.

 

Enabel draagt de verantwoordelijkheid voor dit door de EU gefinancierde project en zal met het ITC samenwerken voor het onderdeel Markttoegang en handel in bijenproducten. Het project, met een totaal budget van tien miljoen euro, zal de productie ondersteunen van milieuvriendelijke kwaliteitshoning om grotere nationale en internationale afzetmarkten te veroveren.

Enabels algemeen directeur Jean Van Wetter is verheugd met het partnerschap: “Enabel zet zich in voor de ontwikkeling van een gunstig ondernemingsklimaat door beroepsopleiding aan te bieden en door micro-, kleine en middelgrote ondernemingen te helpen bij de ontwikkeling van hun activiteiten. Wij verwelkomen deze samenwerking met ITC voor de ontwikkeling van de particuliere sector als instrument voor inclusieve en duurzame groei en om ongelijkheden aan te pakken.”

Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre voegt eraan toe: “ITC is al lang een partner van Enabel en we hebben samen talrijke projecten uitgevoerd. Toch toont dit bijenteeltproject een meer geïntegreerde aanpak aan; we kijken hoe we andere connecties kunnen leggen en proberen meer synergie te creëren in onze acties met het oog op een grotere impact in de Oost-Afrikaanse regio.”

 

Hoewel Tanzania de op een na grootste honingproducent van Afrika is en de grootste Afrikaanse leverancier aan de EU, heeft de bijenteeltsector nog een enorm groeipotentieel. De ontwikkeling ervan kan de inkomsten van veel plattelandshuishoudens en -ondernemingen aanzienlijk verhogen en een belangrijke bijdrage leveren aan het milieubehoud. Het project zal meer kansen creëren voor handel en werkgelegenheid en inclusieve toegang verschaffen tot lokale, regionale en internationale markten.

Tot de belangrijkste resultaten die onder de verantwoordelijkheid van Enabel vallen, behoren een versterkte institutionele capaciteit en een gunstiger klimaat voor de marktspelers in de bijenteelt. Die actoren zullen worden opgeleid om het beheer van bijenpopulaties te verbeteren. ITC zal verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de markttoegang en de handel in bijenproducten.

Het project zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Tanzaniaanse ministerie van Natuurlijke Rijkdommen en Toerisme (MNRT) en het ministerie van Industrie, Handel en Investeringen (MITI), en met aanverwante overheidsinstanties. De betrokkenheid van de particuliere sector is van groot belang voor de duurzame ontwikkeling van de sector.


Over het International Trade Centre (ITC)

ITC is het gezamenlijke agentschap van de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Naties. Het ITC helpt kleine en middelgrote ondernemingen in ontwikkelings- en overgangseconomieën concurrerender te worden op de wereldmarkten en zo bij te dragen tot duurzame economische ontwikkeling in het kader van de Aid-for-Trade agenda en de mondiale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Voor meer informatie, zie www.intracen.org.

Meer updates en publicaties

panel of people talking Nieuws

16 mei 2023

BeGlobal: het vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel

Vandaag lanceert Enabel zijn vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie, onder de naam BeGlobal.

Lees meer

congolose worker operating an electrical circuit Nieuws

15 mei 2023

Co-creëren van innovatieve oplossingen voor de ontwikkeling van vaardigheden

De Europese Unie investeert meer en meer in Afrikaanse landen. Daardoor kunnen de nationale economieën kansen grijpen om jobcreatie, economische zelfredzaamheid en armoedebestrijding op lokaal niveau verder te ondersteunen. Om dat waar te maken voert Enabel samen met de British Council, Expertise France, GIZ en LuxDev VET Toolbox uit.

Lees meer

two moroccan women in training Nieuws

08 mei 2023

Innovatie en digitalisering: drijvende krachten achter de hervorming van de overheid

In Marokko ondersteunt Enabel ambtenaren bij het versterken van hun digitale vaardigheden.

Lees meer

Pigs_Rwanda Nieuws

31 mei 2023

Varkens nemen een hoge vlucht in Rwanda

In Rwanda loopt een door Enabel gesteund project dat gebruik maakt van drones om varkenssperma te leveren aan dierenartsen in het hele land.

Lees meer

Nieuws

20 april 2023

Zonder veiligheid geen ontwikkeling

Een land moet zorgen voor de veiligheid van zijn burgers. Menselijke veiligheid is een fundamenteel openbaar goed, net zoals toegang tot gezondheidszorg, onderwijs of voedsel. Ook zo in Niger, waar België als eerste land de 3D-aanpak test.

Lees meer

Nieuws

24 april 2023

Editoriaal activiteitenverslag 2022 – 2023

Editoriaal door Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel en Delphine Moralis, Voorzitter van de raad van bestuur

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan