Oekraïne: nieuw land, nieuwe uitdagingen

square in Kyiv, Ukraine

Oorlog in Europa. Een paar jaar geleden leek zoiets onwaarschijnlijk. Op 24 februari 2022 brak er op het oude continent echter een gewapend conflict uit, op een sinds 1945 ongeziene schaal.

 

Twee jaar later, terwijl de oorlog Oekraïne verwoest, verhogen veel landen hun inspanningen om de bevolking te steunen en het land weer op te bouwen. België is er één van.

In december 2023 gaf de Belgische regering Enabel de opdracht om een programma te lanceren ter ondersteuning van de wederopbouw in Oekraïne. Naast onze erkende expertise in de ‘klassieke’ internationale samenwerking, is het onze rol als facilitator en mobilisator van publieke expertise die hiermee wordt benadrukt in een geest van Team Belgium.

In het wederopbouwprogramma, met een budget van 150 miljoen euro over vier jaar, zal Enabel inzetten op gezondheidszorg en sociale bescherming, onderwijs en werkgelegenheid. Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan energie-efficiëntie en groene energie – daarvoor is 20 miljoen euro gereserveerd. De acties zijn vooral gericht op de regio’s Tsjernihiv (ten noordoosten van de hoofdstad) en Kiev.

Net als klimaatverandering en sociale ongelijkheid is vrede een mondiale uitdaging die centraal staat in de prioriteiten van Enabel. De mondiale uitdagingen zijn onderling geconnecteerd, en daarom raken ze ons allemaal. En daarom ook begint Enabel, ondanks zijn traditionele verankering in Afrika en het Midden-Oosten, nu een nieuw hoofdstuk op het Europese continent.

Een gedurfd programma dat, gezien de volatiliteit van de geopolitieke context, uiterst flexibel zal zijn. Gedurfd, maar essentieel want, zoals Albert Camus zei: “Vrede is de enige strijd die de moeite waard is.”

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan