Global Teachers Academy

Tijdens dit opleidingstraject word je uitgedaagd om op je eigen manier naar enkele mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job als leerkracht of begeleider.

Wil jij graag je leerlingen de vaardigheden meegeven die ze nodig hebben in de wereld van morgen? Wil jij je meer zelfzeker voelen om thema’s als dekolonisatie, klimaatverandering en vrede & veiligheid aan te kaarten in je klas?

Doe dan samen met een groep enthousiaste Nederlandstalige/Franstalige leerkrachten (in opleiding) en klasbegeleiders mee aan de Global Teachers Academy!

Ik schrijf me in

Wat kan je verwachten?


Als leerkracht of klasbegeleider krijg jij ongetwijfeld vragen over complexe thema’s als dekolonisatie, klimaatverandering of vrede & veiligheid. Tijdens de Global Teachers Academy word je drie dagen uitgedaagd om op je eigen manier naar deze mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job in de klas.

Experten zorgen voor de nodige argumenten, kritische benaderingen en nieuwe inzichten om jouw persoonlijk leerproces aan te wakkeren. Het reflecteren en uitwisselen hierover gebeurt binnen een veilige context van mede (toekomstige) leerkrachten en klasbegeleiders.

 

Programma


 

3/11/2022: Koloniaal verleden, dekoloniale toekomst? @ AfricaMuseum in Tervuren

Dekolonisatie is meer actueel dan ooit. Als leerkracht of begeleider is het dan ook belangrijk dat je weet hoe je hier rond kan werken.

Deze dag (bij onze partner het Afrikamuseum), vangt aan met een kritische rondleiding doorheen het museum met een focus op de koloniale geschiedenis en dekolonisatie. In een sessie met Mireille-Tsheusi Robert (voorzitter van Bamko vzw) onderzoeken we onze rol als leerkracht of begeleider in het dekolonisatievraagstuk.

Met Pravini Baboeram (Echo Expertisecentrum Diversiteitsbeleid) gaan we dieper in op Brave spaces. Wat is dit en wat heb je nodig om een veilige leeromgeving te creëren waar je ongemak durft aan te gaan?

16/02/2023: Klimaatverandering @Enabel in Brussel

Onderwijs is een belangrijke sleutel in het aanpakken van de klimaatproblematiek, maar hoe breng je deze verandering op gang in de klas? Klimaatexpert François Gemenne neemt ons mee in het thema “Klimaatverandering: een mondiale uitdaging met verschillende oplossingen”. In de namiddag is er een verdiepende workshop waarin er onderling uitgewisseld wordt.

25/04/2023: Vrede & veiligheid @BELvue museum in Brussel

Conflicten elders in de wereld doen ons nadenken over democratie, mensenrechten en onze wereldwijde onderlinge afhankelijkheid als mens. Politicoloog Jonathan Holslag dompelt ons onder in het thema vrede en veiligheid en beantwoordt al onze vragen.

Daarnaast werkt Dr. Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut) met ons aan de directe link naar de klaspraktijken door middel van vredeseducatie en herinneringseducatie. Hoe begin je als leerkracht of klasbegeleider aan praktische leermiddelen die lessen trekken uit het verleden?

BELvue, het museum over België en zijn geschiedenis én centrum voor democratie, vormt het decor van deze dag. Doorheen het programma maken we kennis met hun educatief aanbod voor het onderwijs.

 

Praktisch


  • Voor wie? Deze drie dagen staan open voor alle (toekomstige) Belgische leerkrachten en klasbegeleiders. zowel in het kleuter- lager, middelbaar als hoger onderwijs
  • Prijs: gratis
  • Adres: Leuvensesteenweg 13, Tervuren of Hoogstraat 147, Brussel
  • Nog vragen? Contacteer ons op kruit@enabel.be

Ik schrijf me in!

Nieuws & evenementen

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 23 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Two women look into the camera showing their garden in Niger. A girls hides behind a tree. Goats are running around the garden. Nieuws

01 februari 2023

Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger

In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.

Lees meer

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)