Nieuws

Op weg naar werk

Hoe een opleiding en tewerkstelling jonge Guineeërs een tweede kans biedt

young guinean migrant

Menselijke mobiliteit is een groeiend fenomeen. Mensen verplaatsen zich in eigen land, naar buurlanden en soms naar een andere continent. Sociale, politieke en economische redenen drijven mensen weg, op zoek naar een beter leven.

In Guinee gaat Enabel aan de slag met jonge werklozen en met Guinese migranten die terugkeerden naar hun thuisland.

Hoewel sommige Guinese migranten een nieuw leven willen opbouwen in Europa verkiest 75% onder hen om te migreren naar de buurlanden of de Maghreb. In Senegal, buurland van Guinée, alleen al wonen er zo’n 3.5 miljoen Guineeërs. Ze verlieten hun land vooral om economische redenen maar keerden terug na een maanden- of jarenlange reis.

Eens thuis zijn ze vaak blut, gedesillusioneerd en beschaamd omdat hun reis niet de uitkomst gaf waar ze van droomden.

Een nieuwe start


De Belgische ontwikkelingssamenwerking wil die jongeren een nieuwe start bieden: ze krijgen een professionele opleiding en financiële begeleiding om hun eigen zaak op te starten. Dat geeft hen opnieuw vertrouwen in hun talenten: ze staan op eigen benen en kunnen hun familie ondersteunen.

Door jongeren opleidingen aan te bieden die aansluiten bij de behoeften op de arbeidsmarkt trekken ze minder snel weg in de hoop op een beter bestaan. Ze dragen bij aan de economie van hun land. Een beter draaiende economie zorgt op zijn beurt voor betere gezondheidszorg, infrastructuur en scholing, en dus een sterkere en toekomstgerichte samenleving.

Op 5 jaar tijd wil Enabel, samen met het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ, het Internationaal Handelscentrum ITC, het VN-Hoofdontwikkelingsfonds (UNCDF) en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), 15.000 mensen aan het werk zetten. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap spitst zich toe op laaggeschoolden tussen 18 en 35 jaar. 6.000 jongeren, waarvan 2.000 teruggekeerde migranten krijgen een opleiding van 9 maanden. Er worden een twintigtal opleidingen aangeboden zoals loodgieterij, elektriceit, of bouwtechniek. Die technische opleidingen worden eerst georganiseerd in bedrijven, en vervolgens krijgen de jongeren een volwaardige opleiding. Ook alfabetiseringslessen en scholing in financiën komen aan bod.

young guineans at work

Teruggekeerde Guineeërs aan het woord


 

Mamadou Bah is een jongeman van 22 jaar.
Hij verliet Guinée op 19-jarige leeftijd op zoek naar een betere toekomst.
 

“Ik besloot te migreren door de dagelijkse moeilijkheden hier in Guinee: ik had geen geld en de relatie met mijn familie was erg gespannen. Ik reisde naar Mali en vervolgens helemaal door de woestijn naar Algerije. Ik vond er gemakkelijk werk in een cementfabriek en bleef er 8 maanden. Het loon was ontzettend laag, maar ik kon niet anders en aanvaardde die job, ik had geld nodig om te overleven. Mijn doel was om naar Europa te trekken, als kind wou ik altijd naar Duitsland gaan. Maar die droom spatte uiteen toen de Algerijnse autoriteiten me oppakten en terugstuurden naar Niger. Ik werd er 5 maanden opgesloten in een transitcentrum voor illegalen. Ik wou mijn ouders bellen en vragen om geld op te sturen zodat ik een nieuwe poging kon ondernemen om tot in Europa te geraken, maar uiteindelijk heb ik dat plan opgegeven en besloot ik terug te komen naar Guinee.

Terug thuis werd ik uitgelachen door vrienden en familie. Dat was psychologisch een heel zware klap en maakte de re-integratie niet gemakkelijk. Ik besloot ondanks alles om toch een opleiding te volgen als loodgieter en stapte in het programma van Enabel: ik combineerde de opleiding met mijn praktische stage als loodgieter: een intense combinatie maar ik was vastberaden om het te halen!

De opleiding bracht me tot waar ik vandaag sta: ik heb een beroep, en krijg hier en daar al kleine opdrachten als loodgieter, dat maakt me zo trots! Ik kan bijdragen aan de sociale lasten van de familie, en ik voel dat hun mening over mij verandert: ze zien nu dat ik een jonge ondernemer ben waar de familie op kan rekenen.”


guinean migrant back in guinea

Aissatou Barry, 35-jarige vrouw.
Werkte meerdere jaren in Mauritanië maar keerde terug voor haar familie.

 

“Ik vertrok in 2005 naar Mauritanië, waar ik 7 jaar bleef. De reis tot daar was niet makkelijk, ik had geen identiteitskaart noch een paspoort. Ik legde een gevaarlijke weg af via Senegal, over de rivier tot in Mauritanië. De mensensmokkelaars zeiden ons te wachten tot na 22.00 u voor de oversteek. Maar de kustwacht spotte ons bootje en bracht ons terug naar Senegal. We ondernamen enkele uren later een nieuwe poging en ditmaal slaagden we erin de overkant te bereiken. Daar verbleven we 2 dagen in een donkere loods, zonder eten. We wachtten er op een auto die ons tot de hoofdstad Nouakchott zou voeren. Daar toegekomen wachtten me nieuwe uitdagingen: ik begreep geen woord Arabisch, mijn integratie werd hierdoor heel erg bemoeilijkt. Het eerste jaar kwam ik bijna nooit buiten. Ik volgde een opleiding tot kapster en daarna tot naaister, en vond werk in een naaiatelier. Maar na 7 jaar miste ik mijn moeder te hard en wou ik terugkeren naar mijn thuisland om mijn familie terug te zien.

Terug thuis schreef ik me in voor de opleiding van Enabel, ik zag talloze andere vrouwen deelnemen en vond het een goede manier om hier werk te vinden en aan mijn toekomst te werken. Ik volgde alfabetiseringslessen en een opleiding tot glazenmaker. Ik hoop heel hard om op termijn mijn eigen bedrijfje op te starten omdat het me in staat stelt om onafhankelijk te zijn en in te staan voor mijn drie kinderen.”

Kerncijfers van het project


 

Looptijd: 2018 – 2023
Partners: GIZ, ITC, UNCDF en UNDP
Financiering: Europese Unie
Budget: € 35 miljoen

 

Jongeren ondersteund door Enabel:
  • Jongeren tussen 18 en 35 jaar
  • Werkloze jongeren met weinig of geen beroepsopleiding
  • Terugkerende migranten
Het beroepsintegratieparcours:
  • Een statuut van stagiair gedurende 9 maanden (stagecontract)
  • Een dagvergoeding
  • De opening van een zichtrekening
  • Een oriëntatie naar een beroep via een individueel gesprek
  • Een opleiding van 3 a 6 maanden in functie van het beroep
  • Werkplekleren gedurende 3 a 6 maanden
  • Een financiële basisopleiding om als zelfstandige te kunnen starten
  • De mogelijkheid om een microkrediet te verkrijgen om een activiteit op te starten
  • De mogelijkheid om stage te lopen bij de deelnemende bedrijven

Meer updates en publicaties

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 23 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Two women look into the camera showing their garden in Niger. A girls hides behind a tree. Goats are running around the garden. Nieuws

01 februari 2023

Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger

In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.

Lees meer

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)