Baanbrekende innovatieve ontwikkeling

women and a man working on a laptop

Innovatie zit in het DNA van Enabel: we ondersteunen creatieve ondernemers maar net zo goed moedige initiatiefnemers uit eigen huis, en we doen dat overal ter wereld, in alle sectoren. Het gaat om de mannen en vrouwen die baanbrekende oplossingen creëren die een echte impact hebben op hun gemeenschappen, hun landen en de wereld. We zijn er trots op dat we hun baanbrekende werk kunnen ondersteunen, van het ontwikkelen van een idee tot toepassing op grote schaal.

 

Beter, sneller, sterker


Enabel is een standvastige innovatiepartner die vernieuwers technisch en financieel ondersteunt en hun capaciteiten versterkt om innovaties te testen, aan te passen, toe te passen of op grotere schaal uit te rollen. We faciliteren innovatie en verminderen de risico’s, versnellen en vergemakkelijken het innovatieproces en verlagen de drempel voor partners om te innoveren.

In 2023 rondde Enabel het e-TAMKEEN-programma af. Met 3,5 miljoen euro hielp Enabel de Marokkaanse overheidsadministratie vier jaar bij de digitale transformatie. We gingen een partnerschap aan met het ministerie van Digitale Transformatie en Administratieve Hervorming om de digitale vaardigheden van ambtenaren te versterken en innovatie te stimuleren bij de centrale en lokale overheden.

Enabel was medeorganisator van de tweede editie van Idarathon, een hackathon voor en door ambtenaren om belangrijke uitdagingen aan te pakken en de publieke dienstverlening te verbeteren. Dit leidde tot een digitaal platform dat werkzoekenden koppelt aan vacatures in de landbouwsector (met het ministerie van Landbouw), een meertalige mobiele applicatie die burgers helpt om administratieve procedures beter te begrijpen (met het Agentschap voor Digitale Ontwikkeling) en een dataplatform dat zorgt voor een transparante en veilige verkoop van tweedehands auto’s (met het ministerie van Digitale Transformatie).

 

De eindgebruiker op de eerste plaats


Via het PRISMA-project, gefinancierd door het DeSIRA-programma van de EU, ondersteunt Enabel lokale innovatielabs om de voedselveiligheid in de melkproductie in Mali en Niger te verbeteren.

Samen met lokale en internationale partners zetten we innovatielabs op in de hele waardeketen (bijv. op de melkinzamelingspunten, in een minimelkerij of op het niveau van veterinaire diensten). In deze ‘laboratoria’ komen de belangrijkste betrokkenen uit de waardeketen samen om lokale oplossingen te identificeren, ontwerpen en testen in antwoord op de uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid, waaronder de overdracht van Brucellose en TBC.

Een vertegenwoordiger van FENALAIT, de nationale federatie van melkproducenten in Mali, zegt dat de PRISMA-aanpak vergeleken met vroeger een radicale verschuiving teweegbracht in de relatie tussen donor en ontvanger.

“Adviseurs en onderzoekers zijn gekomen en gegaan, maar voor het eerst zijn wij, de lokale producenten, actief betrokken bij een project, van begin tot eind, en werken we samen met onze Europese partners om innovatieve oplossingen te creëren voor de problemen in onze sector.”

 

De vinger aan de pols houden


Technologieën zoals kunstmatige intelligentie kunnen de internationale samenwerking verstoren. Hoe kunnen we de kracht van AI inzetten ten behoeve van gemeenschappen wereldwijd? In februari 2024 organiseerde Enabel samen met het Estse Centrum voor Internationale Ontwikkeling, het Tony Blair Institute en Expertise France een evenement op hoog niveau, waarbij ongeveer 100 deskundigen uit de EU en Afrika in Brussel bijeenkwamen om de mogelijkheden van AI voor internationale samenwerking te verkennen.

Het event toonde dat een mensgerichte, op samenwerking gebaseerde en inclusieve benadering van AI belangrijk is met aandacht voor de langetermijngevolgen voor banen, de noodzaak van bij- en omscholing en de behoefte aan strategische partnerschappen tussen Europa en Afrika.

 

Belgische innovatie-expertise mobiliseren


Enabel boort het rijke en levendige Belgische innovatie-ecosysteem aan om peer-learning, uitwisselingen en ondersteuning tussen experts en vernieuwers te bevorderen en nieuwe wegen in te slaan.

In Rwanda faciliteerde Enabel een samenwerking tussen het Vlaamse industriële onderzoeksbureau VITO en zijn Rwandese tegenhanger NIRDA om innovatie en ondernemerschap in de opkomende sector van de circulaire bouw te stimuleren. Door professionals in de bouwsector op te leiden, start-ups te ondersteunen en richtlijnen over circulariteit op te stellen, geven VITO en NIRDA een impuls aan bouwmaterialen die gemaakt zijn van lokale grondstoffen zoals bamboe of klei als alternatieven voor materialen zoals staal, hout of beton die op het klimaat wegen. Samen met Ondernemers voor Ondernemers en Embuild, de Belgische federatie van de bouwsector, werden studiebezoeken voor Belgische en Rwandese ondernemers georganiseerd, zowel naar Rwanda als naar België, wat leidde tot inspirerende lessen en netwerken op lange termijn. Als kers op de taart hebben VITO en NIRDA (Rwanda’s Nationaal Agentschap voor Industrieel Onderzoek en Ontwikkeling) een overeenkomst getekend voor langdurige samenwerking in de sector.

 

Een innovatiecultuur stimuleren


Enabel wordt steeds meer erkend als pionier in de ontwikkelingssector. In 2022 ging de OESO een samenwerking aan met Enabel om innovatie te stimuleren via portfoliomanagement. In 2023 won ons Oegandese team de eerste Penguin Award op de inaugurele Federal Innovation Awards, een erkenning voor uitzonderlijke prestaties in de Belgische publieke sector.

Maar we zijn niet zelfgenoegzaam. We blijven hard werken om de organisatie klaar te stomen voor de toekomst en de rol van Enabel als geloofwaardige en invloedrijke innovatiepartner te versterken.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan