Enabel en CBL-ACP ondertekenen een samenwerkingsakkoord

cbl-acp

Brussel, 16 september 2021 – Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw voor België, Luxemburg, Afrika, Caraïben en Pacific (CBL-ACP) ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

 

In het kader van deze overeenkomst zullen Enabel en de CBL-ACP regelmatig informatie uitwisselen en minstens tweemaal per jaar samenkomen om te bespreken hoe de ontwikkeling van een dynamische, veerkrachtige en duurzame privésector in de prioritaire landen van de Belgische samenwerking concreet kan worden bevorderd, met name via evenwichtige en wederzijds voordelige partnerschappen tussen Belgische en Afrikaanse bedrijven.

Elke partij zal zich inspannen om, naargelang de mogelijkheden en competenties, de andere bij te staan bij de organisatie, deelneming aan activiteiten met een toegevoegde waarde: workshops, symposia, seminars, business-to-business-bijeenkomsten en conferenties in de betrokken gebieden.

Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel, is verheugd met de overeenkomst: “De deskundigheid en ervaring van de CBL-ACP zullen ons helpen bij het verwezenlijken van onze missie, namelijk het bevorderen van een gunstig ondernemingsklimaat en het aanmoedigen van ondernemerschap in de partnerlanden in Afrika.”

Guy Bultynck, voorzitter van de CBL-ACP, voegt eraan toe: “Dankzij onze aanwezigheid in Afrika via onze permanente vertegenwoordigers en ons uitgebreide netwerk van deskundigheid, overeenkomsten, samenwerking en partnerschappen met kamers van koophandel en ondernemers die steun verlenen aan het plaatselijke KMO’s, zal de CBL-ACP waar mogelijk zijn steun en concrete bijstand verlenen aan Enabel bij zijn projecten ter ondersteuning van de private sector.”

Enabel en de CBL-ACP engageren zich ook om efficiënte informatie-uitwisseling en samenwerking aan te moedigen met officiële en particuliere Europese en Belgische organisaties zoals BIO, regionale agentschappen voor export- en investeringsbevordering, Finexpo, VOKA, bilaterale kamers van koophandel, het VBO, universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs, de Koning Boudewijnstichting, CEMA enz.

Meer updates en publicaties

panel of people talking Nieuws

16 mei 2023

BeGlobal: het vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel

Vandaag lanceert Enabel zijn vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie, onder de naam BeGlobal.

Lees meer

congolose worker operating an electrical circuit Nieuws

15 mei 2023

Co-creëren van innovatieve oplossingen voor de ontwikkeling van vaardigheden

De Europese Unie investeert meer en meer in Afrikaanse landen. Daardoor kunnen de nationale economieën kansen grijpen om jobcreatie, economische zelfredzaamheid en armoedebestrijding op lokaal niveau verder te ondersteunen. Om dat waar te maken voert Enabel samen met de British Council, Expertise France, GIZ en LuxDev VET Toolbox uit.

Lees meer

two moroccan women in training Nieuws

08 mei 2023

Innovatie en digitalisering: drijvende krachten achter de hervorming van de overheid

In Marokko ondersteunt Enabel ambtenaren bij het versterken van hun digitale vaardigheden.

Lees meer

Pigs_Rwanda Nieuws

31 mei 2023

Varkens nemen een hoge vlucht in Rwanda

In Rwanda loopt een door Enabel gesteund project dat gebruik maakt van drones om varkenssperma te leveren aan dierenartsen in het hele land.

Lees meer

Nieuws

20 april 2023

Zonder veiligheid geen ontwikkeling

Een land moet zorgen voor de veiligheid van zijn burgers. Menselijke veiligheid is een fundamenteel openbaar goed, net zoals toegang tot gezondheidszorg, onderwijs of voedsel. Ook zo in Niger, waar België als eerste land de 3D-aanpak test.

Lees meer

Nieuws

24 april 2023

Editoriaal activiteitenverslag 2022 – 2023

Editoriaal door Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel en Delphine Moralis, Voorzitter van de raad van bestuur

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan