Enabel en CBL-ACP ondertekenen een samenwerkingsakkoord

cbl-acp

Brussel, 16 september 2021 – Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw voor België, Luxemburg, Afrika, Caraïben en Pacific (CBL-ACP) ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

 

In het kader van deze overeenkomst zullen Enabel en de CBL-ACP regelmatig informatie uitwisselen en minstens tweemaal per jaar samenkomen om te bespreken hoe de ontwikkeling van een dynamische, veerkrachtige en duurzame privésector in de prioritaire landen van de Belgische samenwerking concreet kan worden bevorderd, met name via evenwichtige en wederzijds voordelige partnerschappen tussen Belgische en Afrikaanse bedrijven.

Elke partij zal zich inspannen om, naargelang de mogelijkheden en competenties, de andere bij te staan bij de organisatie, deelneming aan activiteiten met een toegevoegde waarde: workshops, symposia, seminars, business-to-business-bijeenkomsten en conferenties in de betrokken gebieden.

Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel, is verheugd met de overeenkomst: “De deskundigheid en ervaring van de CBL-ACP zullen ons helpen bij het verwezenlijken van onze missie, namelijk het bevorderen van een gunstig ondernemingsklimaat en het aanmoedigen van ondernemerschap in de partnerlanden in Afrika.”

Guy Bultynck, voorzitter van de CBL-ACP, voegt eraan toe: “Dankzij onze aanwezigheid in Afrika via onze permanente vertegenwoordigers en ons uitgebreide netwerk van deskundigheid, overeenkomsten, samenwerking en partnerschappen met kamers van koophandel en ondernemers die steun verlenen aan het plaatselijke KMO’s, zal de CBL-ACP waar mogelijk zijn steun en concrete bijstand verlenen aan Enabel bij zijn projecten ter ondersteuning van de private sector.”

Enabel en de CBL-ACP engageren zich ook om efficiënte informatie-uitwisseling en samenwerking aan te moedigen met officiële en particuliere Europese en Belgische organisaties zoals BIO, regionale agentschappen voor export- en investeringsbevordering, Finexpo, VOKA, bilaterale kamers van koophandel, het VBO, universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs, de Koning Boudewijnstichting, CEMA enz.

Meer updates en publicaties

Two women look into the camera showing their garden in Niger. A girls hides behind a tree. Goats are running around the garden. Nieuws

01 februari 2023

Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger

In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.

Lees meer

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

productrices d'ananas béninoises en formation Nieuws

17 januari 2023

Benin: vrouwen in de ananasteelt verbeteren hun zakelijke vaardigheden en gezinsinkomen

In Benin steunen we vrouwen die werken in de ananassector. Hiermee willen we hen helpen hindernissen bij het ondernemen te overwinnen.

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Een onderneming oprichten in je gastland: het succesverhaal van Solange

In 2017 verliet Solange Njiojep Kappa haar geboorteland Kameroen om zich bij haar man te voegen. Hij was tien jaar eerder naar Marokko geëmigreerd. Het duurde niet lang of ze creëerde haar eigen job. Dat deed ze met de steun van het Amuddu-project. Lees haar verhaal.

Lees meer

Nieuws

03 februari 2023

Word lid van ons team in DR Congo!

Enabel zoekt medewerkers voor projecten in DR Congo. We zoeken verschillende profielen zoals projectmanagers, genderexperts, landbouwexperts, experts in beroepsopleiding of gezondheidszorg evenals administratieve, financiële en logistieke functies en vele andere...

Lees meer

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)