Nieuws

19 november 2021

Europese Raad steunt Publieke Sector Expertise als essentieel instrument voor ontwikkeling

Gezamenlijke verklaring rond de goedkeuring van de conclusies van de Raad van de EU over expertise uit de publieke sector

Brussel, België | Vandaag is een grote dag voor de Europese ontwikkelingssamenwerking. De goedgekeurde conclusies zijn een belangrijke stap bij het uitstippelen van de nieuwe koers die de EU voor de internationale ontwikkelingssamenwerking wil varen. Alle 27 ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken zijn overeengekomen de nadruk te leggen op het mobiliseren van expertise uit de publieke sector en deze centraal te stellen in de externe acties van de Europese Unie. De aanpak werd gestimuleerd door het Practitioners’ Network, een platform voor Europese organisaties voor ontwikkelingssamenwerking waar Enabel deel van uitmaakt.

Publieke Sector Expertise is een vorm van internationale technische samenwerking die expertise uit EU-lidstaten mobiliseert en peer-to-peer kennisuitwisseling en internationale institutionele partnerschappen bevordert. De Raad van de EU erkent dat deze vorm van samenwerking een belangrijk instrument is om internationale partnerschappen te versterken, Europese waarden en normen te bevorderen en een duurzame ontwikkeling tot stand te brengen.

“Bij Enabel staat het mobiliseren van de Belgische publieke expertise centraal. Dat doen we niet alleen om de Belgische expertise te valoriseren en te promoten, maar vooral om meerwaarde te creëren voor onze partnerlanden”, zegt Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel. “We hebben de expertise en kennis van de Belgische FOD Volksgezondheid gemobiliseerd om nieuwe Belgische klimaatprojecten in de Sahel voor te bereiden. Onze universiteiten UGent en UCL werken samen met de Universiteit van Kisangani in de Democratische Republiek Congo om de protocollen voor de opvang en verzorging van slachtoffers van seksueel geweld te verbeteren. En de Belgische federale politie traint de politiediensten van Burkina Faso en Benin om de veiligheid te verbeteren en het vertrouwen met de bevolking te herstellen.”

Publieke Sector Expertise komt niet uit de lucht vallen. De EU-lidstaten en de Europese Commissie zijn er al jaren mee bezig. Maar nu is het tijd om deze vorm van expertise op te schalen. De partnerlanden van de EU willen van gedachten wisselen over hoe wij doen wat we doen. Dankzij de publieke sector expertise kunnen wij de handen in elkaar slaan en de transformatie van publieke systemen ondersteunen.

Hoe kunnen we dat doen? Samen, als een team. TEAM EUROPE. De Europese organisaties voor ontwikkelingssamenwerking hebben al eerder samengewerkt via het Practitioners’ Network. Vandaag bevestigt de Raad van de EU dat dit de juiste weg is. Dit is het resultaat van het werk dat een groep leden van het Practitioners’ Network samen met de Europese Commissie heeft verricht. De rol van gespecialiseerde organisaties in de lidstaten, zoals Enabel in België, is essentieel om de expertise uit de publieke sector te promoten en ervoor te zorgen dat ze duurzame ontwikkelingsresultaten (SDG’s) nastreeft.

Wat is de volgende stap? Het is aan de Europese Commissie, de lidstaten en hun ontwikkelingsorganisaties om samen het roer over te nemen en deze ideeën om te zetten in concrete resultaten. Er is een actieplan nodig om de toekomstige uitdagingen aan te gaan. Hoe kunnen we de Europese manier van werken in het buitenland effectief promoten? Hoe kunnen we beter samenwerken? Welke prioriteiten moeten we de komende jaren stellen? Het Practitioners’ Network kan het platform zijn om dit samen op te bouwen en om publieke systemen te verbeteren zodat de mensen en de planeet er wel bij varen.

Meer updates en publicaties

Nieuws

24 maart 2023

Vrouwen centraal in de sociale en solidaire economie

In de provincie Tata in de Marokkaanse regio Souss-Massa maakt de vrouwencoöperatie ‘Tiguisselt’ furore. De coöperatie is een echte springplank voor vrouwenemancipatie en een motor voor groei in de lokale economie.

Lees meer

young people at Station J Nieuws

23 maart 2023

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Lees meer

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 27 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)