Klimaatfinanciering: Brussels en Waals gewest trekken 6 miljoen uit voor projecten van Enabel

two young men looking at data on a laptop

Brussel, 7 november 2022 | Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest ondertekenen vandaag overeenkomsten voor de aanvullende financiering van verschillende klimaatprojecten van de Belgische gouvernementele samenwerking, uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. De aankondiging komt in de marge van COP-27, de mondiale klimaatconferentie die van 6 tot 18 november in Egypte plaatsvindt.

 

“De strijd tegen de klimaatverandering is dé uitdaging van deze eeuw. Nieuwe vormen van partnerschappen zijn nodig voor meer impact. Het verheugt mij dat het Waalse en het Brusselse Gewest hun krachten bundelen met het federale niveau om de klimaatprojecten te versterken die Enabel in verschillende landen uitvoert. Dat vergroot onze gezamenlijke impact. Aan de vooravond van COP27 geven we samen het goede voorbeeld en daar ben ik heel blij mee”, klinkt het bij Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel.

 

Waals Gewest

Wallonië zal voor 2 miljoen euro aanvullende activiteiten financieren op de thematische portefeuille ‘Sahel’ van de Belgische gouvernementele samenwerking. Het budget is gelijk verdeeld over Senegal en Burkina Faso. In beide landen werken de gekozen projecten aan het herstel, het beheer en de duurzame ontwikkeling van bos-ecosystemen in het kader van de Grote Groene Muur. Zo willen ze de bevolking weerbaarder maken tegen de klimaatverandering.

Een ander project betreft het Tanganyikameer in Centraal-Afrika. Dat wordt regelmatig getroffen door stortregens, aardverschuivingen en overstromingen. Ook treedt het meer soms buiten zijn oevers. Deze rampen worden nog verergerd door de opwarming van de aarde en de invloed van de mens op de ecosystemen. Al deze klimaatverschijnselen veroorzaken aanzienlijke schade aan de infrastructuur en eisen hun tol aan mensenlevens. Het project wordt door de EU gefinancierd en uitgevoerd door Enabel. Het Waals Gewest financiert daarbij de installatie van zonnepanelen op laboratoria voor wateranalyse in Bujumbura (Burundi), waar het bestuur van het Tanganyikameer gevestigd is.

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussels Gewest financiert (2 miljoen euro, 2023-2025) de aanleg van infrastructuur om de steden Rubavu, Musanze en Rwamagana in Rwanda te beschermen tegen overstromingen. Die activiteiten passen in een project van de Belgische gouvernementele samenwerking voor duurzame en veerkrachtige stadsontwikkeling.

Een tweede project heeft betrekking op de stadsontwikkeling in Palestina (1 miljoen euro, 2023-2025). Doel is klimaatbestendige openbare ruimten te ontwikkelen. De activiteiten omvatten aanpassingsmaatregelen aan de klimaatverandering door rekening te houden met hitte-eilanden, overstromingen of aardverschuivingen. Daartoe worden bomen aangeplant, groendaken aangelegd, reflecterende materialen gebruikt en water opgevangen met natuurlijke filtratie. Verder worden beschermingsmaatregelen genomen tegen het stijgende waterpeil. Het project maakt deel uit van de Belgische gouvernementele samenwerking met Palestina.

Een derde project (1 miljoen euro, 2024-2026) vormt een aanvulling op het landenprogramma van de Belgische gouvernementele samenwerking met Mozambique, dat op 7 november werd aangekondigd. Hier worden dorpen uitgerust met een netwerk voor drinkwatervoorziening en een systeem voor ontzilting op hernieuwbare energie.

“Ik ben blij dat de federale en regionale overheden hun krachten bundelen voor klimaatfinanciering. Daarmee concretiseren zij hun wens om de ‘Team Belgium’-aanpak voort te zetten. Zo willen ze de synergieën tussen de politieke niveaus versterken om de samenhang en de impact van klimaatprojecten te vergroten”, aldus Jean Van Wetter.

 


Contactpersoon: Guido Couck, Head of Communications – guido.couck@enabel.be, T +32 486 35 00 75

Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, voert de Belgische gouvernementele samenwerking uit. Daarnaast werkt het agentschap ook voor rekening van andere nationale en internationale opdrachtgevers. Samen met zijn partners in binnen- en buitenland reikt Enabel oplossingen aan om dringende mondiale uitdagingen – klimaatverandering, verstedelijking, menselijke mobiliteit, vrede en veiligheid, economische en sociale ongelijkheid – aan te pakken en om wereldburgerschap te promoten. Enabel heeft 2000 medewerkers. Het agentschap beheert zowat 170 projecten in een twintigtal landen, in België, Afrika en het Midden-Oosten. enabel.be

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

king of belgium and enabel colleagues Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Koning Filip brengt op woensdag 24 april een officieel bezoek aan Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

Lees meer

event back drop with enabel written on it Nieuws

03 april 2024

Enabel viert 25-jarig bestaan

'Upcycling Internationale Cooperation. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan