Nieuws

31 mei 2022

Samenwerkingsakkoorden met ULB en FAGG

Representatives of Enabel, ULB and FAMHP signing the agreement

Brussel, België | Enabel tekende gisteren samenwerkingsakkoorden met de Université Libre de Bruxelles (ULB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dat moet het Belgisch ontwikkelingsagentschap in staat stellen om de expertise van beide organisaties in te schakelen in verschillende partnerlanden en sectoren.

Zo zal ULB op het gebied van biotechnologie de gezondheidsprojecten van Enabel in partnerlanden verder ondersteunen. In het kader van de billijke toegang tot medicijnen en vaccins, zal ULB gemobiliseerd worden in het versterken van het personeel dat betrokken is bij de productie ervan in Afrika. Het opzetten van monitoringssystemen en leerprocessen, het uitbouwen van wetenschappelijke ondersteuning en kapitalisatie van lopende projecten evenals de ondersteuning in educatieve projecten in partnerlanden zullen verder versterkt worden.
“We willen met dit akkoord onze bestaande competenties inzetten en lopende initiatieven versterken. Maar we gaan evengoed toekomstige financieringsmogelijkheden verkennen” stelt Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel.

Het akkoord met FAGG zal Enabel’s partnerlanden in staat stellen een gepast regelgevend kader op te zetten om de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten, voor zowel menselijk als diergeneeskundig gebruik, in klinische ontwikkeling en op de markt te verzekeren.  Maar de samenwerking met het FAGG betekent ook dat wetenschappelijke adviezen kunnen verstrekt worden aan alle gezondheidsprojecten van Enabel in de partnerlanden, onder meer over procedures, retributies en reglementering. Op korte termijn zal het FAGG ondersteuning bieden aan de regelgevende sector voor het op de markt zetten van vaccins en medicijnen in Senegal en Rwanda.

Sinds de coronapandemie werkt het Belgisch ontwikkelingsagentschap op een billijkere toegang tot vaccins in Afrika, als bruggenbouwer tussen de toekomstige producerende landen zoals Senegal en de verschillende actoren die hier in België op werken, zoals FAGG, Sciensano en andere openbare diensten.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan