Nieuws

31 mei 2022

Samenwerkingsakkoorden met ULB en FAGG

Representatives of Enabel, ULB and FAMHP signing the agreement

Brussel, België | Enabel tekende gisteren samenwerkingsakkoorden met de Université Libre de Bruxelles (ULB) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dat moet het Belgisch ontwikkelingsagentschap in staat stellen om de expertise van beide organisaties in te schakelen in verschillende partnerlanden en sectoren.

Zo zal ULB op het gebied van biotechnologie de gezondheidsprojecten van Enabel in partnerlanden verder ondersteunen. In het kader van de billijke toegang tot medicijnen en vaccins, zal ULB gemobiliseerd worden in het versterken van het personeel dat betrokken is bij de productie ervan in Afrika. Het opzetten van monitoringssystemen en leerprocessen, het uitbouwen van wetenschappelijke ondersteuning en kapitalisatie van lopende projecten evenals de ondersteuning in educatieve projecten in partnerlanden zullen verder versterkt worden.
“We willen met dit akkoord onze bestaande competenties inzetten en lopende initiatieven versterken. Maar we gaan evengoed toekomstige financieringsmogelijkheden verkennen” stelt Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel.

Het akkoord met FAGG zal Enabel’s partnerlanden in staat stellen een gepast regelgevend kader op te zetten om de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten, voor zowel menselijk als diergeneeskundig gebruik, in klinische ontwikkeling en op de markt te verzekeren.  Maar de samenwerking met het FAGG betekent ook dat wetenschappelijke adviezen kunnen verstrekt worden aan alle gezondheidsprojecten van Enabel in de partnerlanden, onder meer over procedures, retributies en reglementering. Op korte termijn zal het FAGG ondersteuning bieden aan de regelgevende sector voor het op de markt zetten van vaccins en medicijnen in Senegal en Rwanda.

Sinds de coronapandemie werkt het Belgisch ontwikkelingsagentschap op een billijkere toegang tot vaccins in Afrika, als bruggenbouwer tussen de toekomstige producerende landen zoals Senegal en de verschillende actoren die hier in België op werken, zoals FAGG, Sciensano en andere openbare diensten.

Meer updates en publicaties

panel of people talking Nieuws

16 mei 2023

BeGlobal: het vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel

Vandaag lanceert Enabel zijn vernieuwde kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie, onder de naam BeGlobal.

Lees meer

congolose worker operating an electrical circuit Nieuws

15 mei 2023

Co-creëren van innovatieve oplossingen voor de ontwikkeling van vaardigheden

De Europese Unie investeert meer en meer in Afrikaanse landen. Daardoor kunnen de nationale economieën kansen grijpen om jobcreatie, economische zelfredzaamheid en armoedebestrijding op lokaal niveau verder te ondersteunen. Om dat waar te maken voert Enabel samen met de British Council, Expertise France, GIZ en LuxDev VET Toolbox uit.

Lees meer

two moroccan women in training Nieuws

08 mei 2023

Innovatie en digitalisering: drijvende krachten achter de hervorming van de overheid

In Marokko ondersteunt Enabel ambtenaren bij het versterken van hun digitale vaardigheden.

Lees meer

Pigs_Rwanda Nieuws

31 mei 2023

Varkens nemen een hoge vlucht in Rwanda

In Rwanda loopt een door Enabel gesteund project dat gebruik maakt van drones om varkenssperma te leveren aan dierenartsen in het hele land.

Lees meer

Nieuws

20 april 2023

Zonder veiligheid geen ontwikkeling

Een land moet zorgen voor de veiligheid van zijn burgers. Menselijke veiligheid is een fundamenteel openbaar goed, net zoals toegang tot gezondheidszorg, onderwijs of voedsel. Ook zo in Niger, waar België als eerste land de 3D-aanpak test.

Lees meer

Nieuws

24 april 2023

Editoriaal activiteitenverslag 2022 – 2023

Editoriaal door Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel en Delphine Moralis, Voorzitter van de raad van bestuur

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan