Samenwerkingsprogramma 2023-2027 tussen België en DR Congo zet in op jongeren en vrouwen

Femme en formation en RDC

Op 19 december 2022 ondertekenden België en de Democratische Republiek Congo een nieuw samenwerkingsprogramma dat investeert in de toekomst van de Congolese jeugd en vrouwen. Naast projecten die jongeren begeleiden in het basisonderwijs, de beroepsopleiding, waardig werk en het ondernemerschap focust het programma ook op het fysiek en financieel toegankelijk maken van gezondheidszorg en de strijd tegen seksueel geweld. Verder staan de bevordering van duurzame landbouw, de bescherming van de Congolese bossen en goed bestuur centraal.

Bijna de helft van de bevolking in Congo is jonger dan 15 jaar. 68% is jonger dan 25. Daar zit een enorm potentieel in. Het samenwerkingsprogramma wil zoveel mogelijk Congolese jongeren alle kansen geven om een opleiding te volgen, een goede job te vinden, of zelf een zaak te starten.

Ook gendergelijkheid en vrouwenrechten blijven een prioriteit. Hernieuwde steun gaat naar zorgcentra waar vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld in alle veiligheid fysiek en mentaal kunnen herstellen. Extra aandacht gaat naar het toegankelijk maken van seksuele en reproductieve gezondheidszorg en initiatieven die meisjes en jonge vrouwen langer op school of in een beroepsopleiding houden.

57 miljoen mensen – bijna twee op de drie Congolezen – leven in extreme armoede. Zij moeten rondkomen met minder dan 1,20 euro per dag. De stijgende voedsel- en energieprijzen maken het voor vele gezinnen nog moeilijker om voldoende eten te kopen of de nodige zorg te betalen. De Wereldbank schat dat de helft van de Congolese kinderen ondervoed zijn. Daarom bouwt België mee aan een beter werkende ziekteverzekering en krijgen kwetsbare landbouwgezinnen advies en hulp op maat om hun bedrijven milieuvriendelijker, duurzamer en rendabeler te maken.

Jeunes en RDC travaillant

Congo speelt een sleutelrol in de strijd tegen de klimaatopwarming. De bossen in het Congobekken zijn een van de grootste opslagplaatsen van CO2 in de wereld. Een van de belangrijkste aandrijvers van bosontginning is de familiale landbouw, waarbij stukken natuur regelmatig worden afgebrand om ruimte te maken voor nieuwe akkers. De Belgische ontwikkelingssamenwerking zet daarom in op de bescherming van het woud en op de ontwikkeling van een duurzamere en efficiëntere landbouw.

Een deel van het samenwerkingsprogramma focust ook op het verbeteren van de werking van de Congolese democratie en de rechtstaat. Via steun aan het middenveld komt er meer politieke inspraak voor de Congolese bevolking en moet het makkelijker worden voor de Congolese burgers om de verschillende overheden – centraal, provinciaal, lokaal – tot verantwoording te roepen.

De activiteiten van het samenwerkingsprogramma vinden plaats in 9 Congolese provincies: Tshopo, Zuid-Ubangi, Kasai Oriental, Lomami, Haut-Katanga, Lualaba, Zuid-Kivu, Maniema en Kinshasa. In de meeste daarvan is de Belgische ontwikkelingssamenwerking al jaren aanwezig. De activiteiten komen ten goede aan meer dan 16 miljoen Congolezen.

De Belgische steun heeft de afgelopen tien jaar tastbare resultaten opgeleverd: 82.000 Congolese jongeren volgden een basisscholing of beroepsopleiding. Het aantal meisjes en jonge vrouwen in school of opleiding steeg met 74%. Meer dan 6 miljoen mensen kregen toegang tot gezondheidszorg. Meer dan 4500 slachtoffers van seksueel geweld werden geholpen in zorgcentra. 50.000 kleine landbouwbedrijven maakten de transitie naar een milieuvriendelijkere manier van werken en zagen hun rendement stijgen, tot soms zelfs 80%.

Het samenwerkingsprogramma loopt van 2023 tot 2027 en bedraagt 50 miljoen euro per jaar.

 


Press Contact : Guido Couck, Head of Communications – guido.couck@enabel.be, T +32 486 35 00 75

 

Meer updates en publicaties

brussels airlines and enabel CEOs Nieuws

10 april 2025

Enabel en Brussels Airlines sluiten samenwerkingsakkoord

Het doel van de overeenkomst is om samenwerkingsmogelijkheden te ontwikkelen op het gebied van transport, toerisme en handel door kennis en knowhow uit te wisselen.

Lees meer

young group of people posing Nieuws

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 20 maart to 2 april zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

enabel employees posing with time capsule Nieuws

14 maart 2025

Rechten, gelijkheid, empowerment: Internationale Vrouwendag 2025

Op 8 maart noteerden we de ambities van de directeurs van Enabel voor gendergelijkheid voor de komende 15 jaar.

Lees meer

festival poster with information Evenement

12 februari 2025

SoliDare Fest: het festival rond internationale solidariteit van België  

SoliDare Fest is een festival waar jongeren tussen 16 en 30 jaar kunnen kennismaken met de Belgische organisaties die actief zijn in de internationale samenwerking.

Lees meer

family picture of OVAM and Enabel representatives Nieuws

11 februari 2025

Enabel en de OVAM gaan samenwerken om de circulaire economie in Marokko te boosten 

Het initiatief heeft als doel groene jobs te creëren en circulair ondernemerschap in het Noord-Afrikaanse land te bevorderen.

Lees meer

visual presenting the event' speakers Evenement

21 januari 2025

Enabel zet internationale samenwerking op de kaart in Davos

Enabel organiseert in het kader van het World Economic Forum in Davos een debat 'Reimagining international cooperation: A strategic imperative for global and European competitiveness.'

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.