Meryame Kitir Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid

Activiteitenverslag 2021-2022 – Voorwoord

meryame kitir

Wie actief is bij ontwikkelingssamenwerking, zet zich elke dag in om internationale solidariteit mogelijk te maken: mensen de middelen in eigen handen geven, zodat ze op kunnen staan en zelf aan de toekomst kunnen bouwen. Dat is onze opgave.

We moeten internationaal samenwerken als partners. Niet uit liefdadigheid, maar omdat we dezelfde uitdagingen hebben en allemaal samenleven op dezelfde bol. Meer dan ooit beseffen we dat mensen wereldwijd verbonden zijn met elkaar. Wie of waar dan ook, de uitdagingen en de dromen zijn vaak dezelfde. De bezorgdheden ook.

In tijden van onzekerheid is solidariteit daarom altijd de oplossing. Ondanks de miserie die corona met zich meebracht, is dat het positieve wat we vandaag moeten onthouden: door samen te werken over de grenzen heen, slagen we erin deze pandemie te temmen. De voorbije winter hebben we door de omikronvariant immers opnieuw op een harde manier geleerd dat globale uitdagingen niet nationaal op te lossen vallen. We zullen pas veilig zijn, als iedereen veilig is.

Zover zijn we jammer genoeg nog niet. Twee jaar na de uitbraak van de pandemie zijn nog meer dan 85% van de mensen in Afrika vandaag nog altijd niet volledig gevaccineerd. Maar we boeken vooruitgang en ik ben dan ook fier dat België binnen Europa een leidende rol speelt om de toegang tot vaccins wereldwijd te versnellen. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie investeerden we in het wetenschappelijk onderzoek in Zuid-Afrika dat erin geslaagd is om de mRNA-code van het coronavaccin te ontrafelen. Voor de mondiale gezondheid is dat een echte doorbraak. Niet alleen om de lokale productie van coronavaccins te versnellen, maar ook in de strijd tegen infectieziekten op lange termijn. Dat is precies wat ontwikkelingssamenwerking voor mij moet zijn: geen liefdadigheid, maar instrumenten aanreiken om landen en mensen wereldwijd duurzaam te versterken.

 

‘Voor het eerst hebben we daarom een klimaatprogramma in de Sahel-regio op touw gezet dat niet langer investeert in elk partnerland afzonderlijk, maar wel een globale aanpak centraal stelt’

 

De bereidheid om zelf een verschil te maken is immers groot. Jonge mensen schuwen de grootste uitdagingen van de eeuw niet langer, want ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Elke actie telt. De klimaatprotesten van jongeren ontstonden overal ter wereld omdat we vandaag op elk moment in contact staan met elkaar. Ze maakten de wereld duidelijk dat het meer dan ooit tijd is om de handen in elkaar te slaan. De klimaatverandering heeft een gemeenschappelijke aanpak van internationale solidariteit nodig.

Voor het eerst hebben we daarom een klimaatprogramma in de Sahel-regio op touw gezet dat niet langer investeert in elk partnerland afzonderlijk, maar wel een globale aanpak centraal stelt. Zowel op de COP26 in Glasgow als in de Sahel gaven jongeren mij dezelfde boodschap: we moeten nu handelen, om de toekomst te verzekeren. Als geen ander beseffen jongeren dat extreme droogte in landen zoals Burkina Faso en Senegal de toekomstdromen van de lokale bevolking op losse schroeven zet, maar ook elders een impact heeft op de klimaatverandering.

Een terugblik op het voorbije jaar kan helaas niet zonder een gevoel van somberheid. Het menselijke leed door conflict is ongezien hoog. De oorlog in Oekraïne is de laatste op een lijst van humanitaire crisissen. Miljoenen mensen ontvluchten op dit moment Oekraïne richting Europa, terwijl ook de noden in Afghanistan hoog zijn en honger genadeloos toeslaat in Jemen. Met onze humanitaire partners doen we er alles aan om hulp zo snel mogelijk dicht bij de mensen te krijgen, waar dan ook.

De voorbije weken zagen we dat Belgische solidariteit immens is en de kracht van hulp groot. Die golf van solidariteit zullen we komende maanden en jaren resoluut doortrekken naar alle mensen in nood, overal ter wereld. Want wie oorlog ontvlucht, moet geholpen worden. Zonder onderscheid in afkomst, religie, kleur of geslacht. Alle vluchtelingen zijn mensen.

Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid

Meer updates en publicaties

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania.

Lees meer

health worker preparing a vaccine Nieuws

29 november 2022

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven. Enabel zal werken in een consortium van drie ontwikkelingsagentschappen. Het deelt zijn expertise om de Afrikaanse Unie te helpen tegen 2040 de Afrikaanse vaccinproductie op te voeren tot 60 % van de vaccinbehoefte in Afrika.  

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)