Nieuws

25 mei 2022

Enabel en Flanders Investment & Trade slaan handen in elkaar voor mobiliteitsproject in Senegal

representatives of Enabel and Flanders In

Vandaag ondertekenden Flanders Investment & Trade (FIT) en het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel een samenwerkingsovereenkomst in het kader van het “Pilot project for entrepreneurial mobility”, een bedrijfsmobiliteitsproject dat Enabel opstart in Senegal en België.

 
Enabel lanceerde in oktober 2021 een pilootproject om de economische uitwisseling tussen Senegal en België te stimuleren. Kleine en micro-ondernemers in België worden aangemoedigd om een partnerschap op te zetten met Senegalese ondernemers. Een zestigtal Senegalese kleine en micro-ondernemingen krijgen de mogelijkheid om een leertraject af te leggen, waarbij ze in soortgelijke Belgische bedrijven aan de slag gaan en economische partnerschappen kunnen uitbouwen in België.
“De rol van FIT bestaat erin om Vlaamse bedrijven te identificeren, te informeren en Enabel te ondersteunen bij een succesvol matchmakingproces tussen een Vlaams en een Senegalees bedrijf,” verklaart Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade. “De uitwisseling van zakelijke ideeën en netwerken versterkt de internationalisering van de deelnemende Vlaamse ondernemingen en bevordert de economische banden tussen Vlaanderen en Senegal, dat nu al tot de top 5 van Vlaamse exportbestemmingen in Afrika behoort.”

“Wij geloven dat arbeids- en bedrijfsmobiliteit een positieve impact kan hebben op de ontwikkeling van landen in Europa en Afrika, zowel in het land van aankomst als in het herkomstland,” legt Jean Van Wetter uit, Algemeen directeur van Enabel. “Arbeidsmobiliteit is een positief verhaal, wanneer het goed wordt omkaderd en mensen worden begeleid. Het maakt de overdracht van kennis en vaardigheden mogelijk, helpt de leemten op de arbeidsmarkt op te vullen en stimuleert economische uitwisseling tussen landen.”

Het project in Senegal wordt gefinancierd door de Europese Unie via het Internationaal Centrum voor Migratie Politiek (ICMPD), de Dienst Vreemdelingenzaken en het Ministerie voor Binnenlandse Zaken van België. Het loopt tot begin 2024. De ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst vormt een eerste concrete invulling van het partnerschapsakkoord dat Enabel en FIT op 28 september 2020 hebben gesloten. Enabel werkt op Waals en Brussels niveau samen met AWEX en Hub.Brussels.

 

Meer updates en publicaties

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Ben jij het volgende talent dat we zoeken ?

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je je kandidaat stelt voor het Juniorprogramma. De sollicitatietermijn is verlengd tot zondag 20 november om middernacht.

Lees meer

Nieuws

16 november 2022

Enabel en de groep AFD ondertekenen een intentieverklaring voor meer samenwerking tussen Europese ontwikkelingsagentschappen

Op maandag 14 november hebben het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en de groep AFD (bestaande uit het Agence française de développement en Expertise France) in Benin een intentieverklaring ondertekend voor nauwere Europese samenwerking en een sterker partnerschap om de grote mondiale uitdagingen aan te pakken waarmee Afrika en het Midden-Oosten worden geconfronteerd.

Lees meer

Nieuws

15 november 2022

COP27: jongeren uit de Sahel willen mee de klimaatagenda bepalen

Acht jongeren uit vier Sahellanden (Burkina Faso, Niger, Mali en Senegal) nemen deel aan de klimaattop in Egypte. Ze komen er op woensdag 16 november getuigen over wat de klimaatverandering voor hen betekent tijdens een paneldebat dat onder de titel Youth Setting the Climate Agenda - National, Regional, and Global Action georganiseerd wordt door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel.

Lees meer

two young men looking at data on a laptop Nieuws

07 november 2022

Klimaatfinanciering: Brussels en Waals gewest trekken 6 miljoen uit voor projecten van Enabel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest ondertekenen vandaag overeenkomsten voor de aanvullende financiering van verschillende klimaatprojecten van de Belgische gouvernementele samenwerking, uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. De aankondiging komt in de marge van COP-27, de mondiale klimaatconferentie die van 6 tot 18 november in Egypte plaatsvindt.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)