Caroline Gennez, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid

Voorwoord activiteitenverslag 2022 – 2023

Het voorbije jaar hebben we een aantal belangrijke bakens verzet. Er is een nieuwe beheersovereenkomst tussen de Belgische staat en Enabel afgesloten. Ook de landenprogramma’s met Congo en Mozambique werden vernieuwd. En in 2023 hopen we er nog drie andere af te sluiten. De optelsom ervan geeft een belangrijk kader waarbinnen Enabel zijn activiteiten verder kan ontplooien.

Dat doen we tegen de achtergrond van een steeds onvoorspelbaardere wereld. Met de Russische invasie van Oekraïne is er voor het eerst in decennia opnieuw een brutale oorlog op Europees grondgebied. Door de oorlog en de naweeën van de pandemie stegen de voedsel- en energieprijzen wereldwijd. De gevolgen van de klimaatcrisis, met steeds extremere weerfenomenen, worden overal voelbaar.

Al die crisissen lijden tot meer mensen in nood. Over de hele wereld zijn er op dit moment maar liefst 32,5 miljoen vluchtelingen. Meer dan 103 miljoen mensen werden in 2022 door geweld of natuurrampen gedwongen hun thuis te verlaten.

We staan voor de keuze: ofwel trekken we ons terug achter gesloten poorten en steken ons hoofd in het zand in de hoop dat de problemen zichzelf oplossen, ofwel erkennen we deze problemen en doen we er iets aan.

Dat is wat de honderden medewerkers van Enabel, of het nu in Brussel, Kinshasa of Ramallah is, elke dag opnieuw doen. Met een open blik staan ze in de wereld, met een duidelijk doel: de problemen aanpakken, samen met de partnerorganisaties. En zo bewijst Enabel keer op keer dat solidariteit werkt.

Dat is geen gemakkelijke opdracht. De Belgische ontwikkelingssamenwerking is vooral actief op plaatsen waar de nood hoog is. De grootste concentratie van extreme armoede bevindt zich net in onze partnerlanden. Zij zijn ook het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Mensenrechten, democratie en een goed-functionerende rechtstaat zijn er verre van vanzelfsprekend. Onze samenwerking dient dan ook niet om regeringen of regimes te ondersteunen – ze is er om mensen te helpen. Gewone mensen met gewone dromen.

 

‘En waar mensen van dromen in Congo of in Senegal verschilt niet zo gek veel van wat mensen belangrijk vinden in Mechelen of La Louvière: een dak boven het hoofd, werk dat eten op de plank brengt, een omgeving waar kinderen veilig en vrij in kunnen opgroeien en leren. Kortom, vooruitgaan in het leven.’

 

Enabel kan op dit vlak goede resultaten voorleggen: van het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, over investeren in sociale bescherming, tot de inzet van biogas voor huishoudelijk gebruik. De vele programma’s en projecten worden in dit jaarverslag beschreven. Elke euro die we investeren in een kind dat naar school kan blijven gaan in plaats van verplicht te werken, is een euro die goed besteed is.

Een van de grootste uitdagingen voor onze welvaart is de klimaatcrisis. En hét voorbeeld bij uitstek waarbij internationale samenwerking absoluut noodzakelijk is. Door alleen muren op te trekken in eigen land, houd je de volgende overstroming niet tegen. Als mensen in Mozambique zich beter kunnen voorbereiden op de gevolgen van de klimaatopwarming is er minder kans dat ze ooit zullen moeten vluchten na de zoveelste zware storm of mislukte oogst. Ook daarvoor kunnen onze partners rekenen op het engagement van Enabel.

Nu dat kortzichtigheid, eigenbelang en bruut geweld opnieuw terrein winnen, is het des te belangrijker dat we wereldwijd een tegenwicht vormen voor de steeds sterkere invloed van autoritaire regimes die lak hebben aan mensenrechten. Waar extremen aan de macht zijn, gaat de welvaart erop achteruit. Daar komen de rechten van meisjes en vrouwen als eerste onder druk te staan. En waar meisjes en vrouwen worden onderdrukt, verarmt heel de samenleving.

Ook dat is een grote uitdaging in onze partnerlanden. Ondanks die moeilijke omstandigheden breidt Enabel zijn werking verder uit. We gaan juist daar waar nog weinigen aanwezig zijn. Dat laat ons toe om in dialoog te gaan met overheden en ook lastige onderwerpen, zoals mensenrechten en corruptie, op tafel te gooien.

 

‘Internationale solidariteit is geen of-of-verhaal, waarbij we ofwel in onze eigen samenleving investeren, ofwel in mensen in nood in de rest van de wereld. Internationale solidariteit is evenmin een kwestie van liefdadigheid. Het is gewoon een kwestie van gezond verstand.’

 

Door mensen wereldwijd te versterken, versterken we mensen hier bij ons. Wanneer we investeren in internationale solidariteit, investeren we in ieders toekomst.

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

king of belgium and enabel colleagues Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Koning Filip brengt op woensdag 24 april een officieel bezoek aan Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

Lees meer

event back drop with enabel written on it Nieuws

03 april 2024

Enabel viert 25-jarig bestaan

'Upcycling Internationale Cooperation. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan