Wat als jouw toiletbezoek energie opwekt?

a portable toilet in mbuji mayi, congo

Enabel voert in de miljoenenstad Mbuji-Mayi in de DR Congo een pilootproject uit om energie op te wekken met menselijke uitwerpselen.

 

Miljoenenstad zonder riolering


In Mbuji-Mayi zijn de sanitaire voorzieningen niet wat ze zouden moeten zijn: door de zeer snelle verstedelijking worden percelen doorgaans gedeeld door verschillende gezinnen. Rioleringen bestaan hier niet en sanitaire voorzieningen zijn beperkt tot gemeenschappelijke latrines. Vaak delen 4 tot 5 gezinnen 1 toilet op de binnenkoer van een perceel. ’s Ochtends creëert dit lange wachtrijen, iedereen wil zo snel mogelijk weg uit het kleine hokje en de toiletten zijn slecht onderhouden. Omdat een rioleringssysteem zeer moeilijk te installeren valt in een stad die op enkele decennia tijd uit haar voegen is gebarsten, lijkt een verbetering van de sanitaire situatie verre toekomstmuziek.
Nochtans is het beheer van afvalwater cruciaal voor de gezondheid van de inwoners, omdat ziektes zoals cholera en buiktyfus worden overgedragen via afvalwater.

a man presenting a portable toilet in mbuji mayi

 

Water, bron van leven


 

“Om mensen te sensibiliseren over het belang van propere toiletten en de gezondheidsvoordelen die hiermee gepaard gaan, bedachten we dat het toiletbezoek van mensen een aangenamere ervaring moet worden,” legt projectleider Lucas Cornet van Enabel uit. “Nu willen mensen zo snel mogelijk hun behoeften doen en weggaan, zonder te denken aan de volgende gebruiker. Dat komt natuurlijk doordat ze de toiletten moeten delen met andere mensen, waardoor ze niet worden onderhouden. Het bedrijf dat belast is met de exploitatie van het saneringsproject, Mbuji-Mayi Propreté, biedt de gezinnen aan om een draagbaar toilet te huren. Dat is een wc met een gesloten pot, gelijkaardig aan de toiletten van caravans of mobilehomes. Op die manier wordt een gezin ‘eigenaar’ van zo’n toilet, dat door veel minder mensen wordt gebruikt aangezien het in de eigen woning wordt geplaatst. De gezinsleden doen hun behoefte, en om de twee dagen wordt de inhoud opgehaald door een ophaaldienst. Die wordt dan in een bioreactor verzameld en door actieve bacteriën omgezet in biogas.
Het methaangas wordt vervolgens verzameld en kan dienen om bijvoorbeeld een kookfornuis van energie te voorzien.

 

“Vroeger deelden we een toilet met 15 mensen, maar nu hebben we een toilet voor ons gezin alleen. We dragen er goed zorg voor.” José Nguida, gebruikt sinds twee maanden een draagbaar toilet

 

Van toilet naar omelet


 

“Momenteel hebben we een korte keten: niet ver van de bioreactor vandaan staat ook een kraampje van een vrouw die brood en omelet verkoopt. Het gas dat zij gebruikt, komt rechtstreeks van de bioreactor. We willen hiermee aantonen hoe mensen hun steentje kunnen bijdragen. De mensen gaan veel gemotiveerder zijn om hun uitwerpselen te verzamelen en hun toiletjes goed te onderhouden als ze zien dat de vrijgekomen energie kan worden gebruikt om te koken. In dit geval, een lekker omeletje, ” lacht Lucas Cornet.

a woman preparing an omelet with biogas

José Nguida, een gebruiker van de dienst, is enthousiast. “Ik ben al bijna twee maanden klant. Vroeger deelden we een toilet met 15 mensen, maar nu hebben we een toilet voor ons gezin alleen. We dragen er goed zorg voor.”
“Het verzamelen van menselijke uitwerpselen is niets nieuws,” verduidelijkt Lucas Coronet. “Dat gebeurt al sinds jaar en dag, in verschillende werelddelen, om mest te hebben voor de landbouw. Maar het is een arbeidsintensief proces en mensen zijn door de hygiënische maatregelen (rioleringen, toiletten met doorspoelknop) vergeten dat hun gevoeg ook kan bijdragen aan een duurzame wereld.”
Momenteel nemen 150 gezinnen deel aan het proefproject. Het bedrijf hoopt de dienst ook in andere wijken aan te bieden, om op die manier bij te dragen aan een propere en hygiënische stad.

Meer updates en publicaties

kid jumping on a stage Nieuws

08 juni 2024

Investeren in de toekomst : activiteitenverslag 2023 – 2024

Lees waarom we de internationale samenwerking moeten upcyclen. Waarom Enabel niet alleen een Belgisch, maar ook een Europees en Afrikaans agentschap is. Over de start van activiteiten in een nieuw land: Oekraïne. Over de start van nieuwe activiteiten in de sector van de groene waterstof.

Lees meer

forest landscape Nieuws

07 juni 2024

Klimaat: hoe kunnen we onze toekomst financieren?

Terwijl klimaatcrises elkaar opvolgen, lijkt de noodzaak om de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 graden dringender dan ooit.

Lees meer

women and a man working on a laptop Nieuws

07 juni 2024

Baanbrekende innovatieve ontwikkeling

Enabel is een standvastige innovatiepartner, toegewijd aan het ondersteunen van creatieve ondernemers en moedige intrapreneurs.

Lees meer

Jean van wetter and delphine moralis Nieuws

07 juni 2024

Upcycling International Cooperation

Lees het voorwoord van Jean Van Wetter en Delphine Moralis uit het activiteitenverslag 2023-2024.

Lees meer

women selecting coffee grounds Nieuws

07 juni 2024

Waardig werk voor een betere sociale bescherming

Jobs creëren, werknemersrechten, sociale bescherming en dialoog: in de regio van de Grote Meren voeren we een reeks projecten uit die uitsluitend gericht zijn op het bereiken van deze doelstellingen.

Lees meer

Man working in a hospital laboratory Nieuws

07 juni 2024

Moderniseren, opleiden, zorg verlenen

In Burundi houdt Enabel zich al meer dan tien jaar bezig met de gezondheidszorg die tot aanzienlijke verbeteringen heeft geleid : het moderniseren van de medische infrastructuur, het digitaliseren van de gezondheidsdiensten, en het opleiden van het personeel.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan