Wat als jouw toiletbezoek energie opwekt?

a portable toilet in mbuji mayi, congo

Enabel voert in de miljoenenstad Mbuji-Mayi in de DR Congo een pilootproject uit om energie op te wekken met menselijke uitwerpselen.

 

Miljoenenstad zonder riolering


In Mbuji-Mayi zijn de sanitaire voorzieningen niet wat ze zouden moeten zijn: door de zeer snelle verstedelijking worden percelen doorgaans gedeeld door verschillende gezinnen. Rioleringen bestaan hier niet en sanitaire voorzieningen zijn beperkt tot gemeenschappelijke latrines. Vaak delen 4 tot 5 gezinnen 1 toilet op de binnenkoer van een perceel. ’s Ochtends creëert dit lange wachtrijen, iedereen wil zo snel mogelijk weg uit het kleine hokje en de toiletten zijn slecht onderhouden. Omdat een rioleringssysteem zeer moeilijk te installeren valt in een stad die op enkele decennia tijd uit haar voegen is gebarsten, lijkt een verbetering van de sanitaire situatie verre toekomstmuziek.
Nochtans is het beheer van afvalwater cruciaal voor de gezondheid van de inwoners, omdat ziektes zoals cholera en buiktyfus worden overgedragen via afvalwater.

a man presenting a portable toilet in mbuji mayi

 

Water, bron van leven


 

“Om mensen te sensibiliseren over het belang van propere toiletten en de gezondheidsvoordelen die hiermee gepaard gaan, bedachten we dat het toiletbezoek van mensen een aangenamere ervaring moet worden,” legt projectleider Lucas Cornet van Enabel uit. “Nu willen mensen zo snel mogelijk hun behoeften doen en weggaan, zonder te denken aan de volgende gebruiker. Dat komt natuurlijk doordat ze de toiletten moeten delen met andere mensen, waardoor ze niet worden onderhouden. Het bedrijf dat belast is met de exploitatie van het saneringsproject, Mbuji-Mayi Propreté, biedt de gezinnen aan om een draagbaar toilet te huren. Dat is een wc met een gesloten pot, gelijkaardig aan de toiletten van caravans of mobilehomes. Op die manier wordt een gezin ‘eigenaar’ van zo’n toilet, dat door veel minder mensen wordt gebruikt aangezien het in de eigen woning wordt geplaatst. De gezinsleden doen hun behoefte, en om de twee dagen wordt de inhoud opgehaald door een ophaaldienst. Die wordt dan in een bioreactor verzameld en door actieve bacteriën omgezet in biogas.
Het methaangas wordt vervolgens verzameld en kan dienen om bijvoorbeeld een kookfornuis van energie te voorzien.

 

“Vroeger deelden we een toilet met 15 mensen, maar nu hebben we een toilet voor ons gezin alleen. We dragen er goed zorg voor.” José Nguida, gebruikt sinds twee maanden een draagbaar toilet

 

Van toilet naar omelet


 

“Momenteel hebben we een korte keten: niet ver van de bioreactor vandaan staat ook een kraampje van een vrouw die brood en omelet verkoopt. Het gas dat zij gebruikt, komt rechtstreeks van de bioreactor. We willen hiermee aantonen hoe mensen hun steentje kunnen bijdragen. De mensen gaan veel gemotiveerder zijn om hun uitwerpselen te verzamelen en hun toiletjes goed te onderhouden als ze zien dat de vrijgekomen energie kan worden gebruikt om te koken. In dit geval, een lekker omeletje, ” lacht Lucas Cornet.

a woman preparing an omelet with biogas

José Nguida, een gebruiker van de dienst, is enthousiast. “Ik ben al bijna twee maanden klant. Vroeger deelden we een toilet met 15 mensen, maar nu hebben we een toilet voor ons gezin alleen. We dragen er goed zorg voor.”
“Het verzamelen van menselijke uitwerpselen is niets nieuws,” verduidelijkt Lucas Coronet. “Dat gebeurt al sinds jaar en dag, in verschillende werelddelen, om mest te hebben voor de landbouw. Maar het is een arbeidsintensief proces en mensen zijn door de hygiënische maatregelen (rioleringen, toiletten met doorspoelknop) vergeten dat hun gevoeg ook kan bijdragen aan een duurzame wereld.”
Momenteel nemen 150 gezinnen deel aan het proefproject. Het bedrijf hoopt de dienst ook in andere wijken aan te bieden, om op die manier bij te dragen aan een propere en hygiënische stad.

Meer updates en publicaties

Nieuws

24 maart 2023

Vrouwen centraal in de sociale en solidaire economie

In de provincie Tata in de Marokkaanse regio Souss-Massa maakt de vrouwencoöperatie ‘Tiguisselt’ furore. De coöperatie is een echte springplank voor vrouwenemancipatie en een motor voor groei in de lokale economie.

Lees meer

young people at Station J Nieuws

23 maart 2023

Station J: de blik van jonge Palestijnen verruimen

Enabel sloot een partnerschap met Station J om jonge innovators en potentiële ondernemers en onderneemsters te begeleiden van de ideefase naar investeringen en werkgelegenheid.

Lees meer

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 27 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)