Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

teams picture signature

Vrijdag 2 juli 2021 | Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

 

De zesjarige investering zal gezamenlijk worden uitgevoerd door IUCN, in samenwerking met de regering van Rwanda via de Rwanda Forestry Authority (RFA) en Enabel als uitvoerende instantie. Andere partners, waaronder World Agroforestry (ICRAF), World Vision en Cordaid, zullen eveneens bij de uitvoering van dit project worden betrokken.

Twee jaar na de accreditatie van Enabel door het Green Climate Fund is het Belgisch ontwikkelingsagentschap trots om deel uit te maken van dit project. Het is een eerste kans om het partnerschap tussen beide organisaties te versterken.

Het project wil meer dan 60.000 ha door droogte aangetast landschap herstellen tot klimaatbestendige ecosystemen. Daarvoor zet het in op herbebossing, agrobosbouw, herstel van weidegronden en erosiebestrijding in 7 districten van de oostelijke provincie van Rwanda: Bugesera, Kayonza, Kirehe, Gatsibo, Ngoma, Nyagatare en Rwamagana. Zo zal het project bijdragen tot het herstel van ongeveer 6.545 ha aangetast bos voor kleine boeren en het duurzaam beheer daarvan in het kader van de PFMU-aanpak (Private Eenheden voor Bosbeheer).

Tijdens de ondertekening van de financieringsovereenkomst zei de Rwandese minister van Milieu, dr. Jeanne d’Arc Mujawamariya: “Rwanda is verheugd over de goedkeuring van het TREPA-project door het Green Climate Fund. Het ministerie van Milieu verbindt zich ertoe het project met succes uit te voeren in samenwerking met IUCN als geaccrediteerde instantie, Enabel als uitvoerende instantie en alle uitvoerende partners”.

Het project zal klimaatbestendige markten en toeleveringsketens ontwikkelen. Op die manier wil het publieke en private investeringen in bossen aanmoedigen, de capaciteit van gemeenschappen om bossen en agrobosbouwbronnen te vernieuwen en duurzaam te beheren vergroten, en kleine boeren ondersteunen bij het invoeren van klimaatbestendige landbouw. Het zal ook verbeterde schone en efficiënte technologieën voor kook-energie promoten bij meer dan 100.000 huishoudens in de oostelijke provincie van Rwanda.

 

“Wij zijn ervan overtuigd dat het TREPA-project de oostelijke provincie van Rwanda sterk zal veranderen door aanpassing aan de klimaatverandering en dat het de provincie weerbaar zal maken tegen de klimaatverandering”, aldus dr. Uzziel Ndagijimana, de Rwandese minister van Financiën en Economische Planning.

 

Luther Anukur, regionaal directeur van IUCN voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika, bevestigde nogmaals dat IUCN zich inzet om het werk van de Rwandese regering en haar partners te ondersteunen: “Door de voortdurende gevolgen van de klimaatverandering wordt Afrika steeds vaker geconfronteerd met droogtes en overstromingen. Het nieuwe project TREPA wil bijdragen tot een betere aanpassing van Rwanda aan de klimaatverandering via een holistische aanpak met gemeenschappen die in de aangetaste landschappen van Oost-Rwanda wonen. In partnerschap met de Rwandese overheid zet IUCN zich in om samen te werken met verschillende partners uit de private sector en ngo’s voor een systeembrede verandering.”

 

“Enabel is zeer enthousiast om samen met IUCN en de Rwandese regering dit partnerschap met het Green Climate Fund aan te gaan”, klinkt het bij Jean Van Wetter, Algemeen directeur van Enabel. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit project een groot potentieel heeft om de oostelijke provincie van Rwanda te helpen transformeren door het herstel van bossen en landschappen te bevorderen. Mondiale uitdagingen vragen om lokale en aangepaste oplossingen en om een geïntegreerde aanpak met meerdere belanghebbenden. Wij zetten sterk in op het welslagen van dit project. Zo willen we bijdragen aan de Rwandese inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, het duurzaam beheer van hulpbronnen te bevorderen en de bestaansmiddelen en weerbaarheid van de bevolking te verbeteren.”

Meer updates en publicaties

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

productrices d'ananas béninoises en formation Nieuws

17 januari 2023

Benin: vrouwen in de ananasteelt verbeteren hun zakelijke vaardigheden en gezinsinkomen

In Benin steunen we vrouwen die werken in de ananassector. Hiermee willen we hen helpen hindernissen bij het ondernemen te overwinnen.

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Een onderneming oprichten in je gastland: het succesverhaal van Solange

In 2017 verliet Solange Njiojep Kappa haar geboorteland Kameroen om zich bij haar man te voegen. Hij was tien jaar eerder naar Marokko geëmigreerd. Het duurde niet lang of ze creëerde haar eigen job. Dat deed ze met de steun van het Amuddu-project. Lees haar verhaal.

Lees meer

cbl-acp Nieuws

16 september 2021

Enabel en CBL-ACP ondertekenen een samenwerkingsakkoord

Enabel en de Kamer van Koophandel, Industrie en Landbouw voor België, Luxemburg, Afrika, Caraïben en Pacific (CBL-ACP) ondertekenen een akkoord om de samenwerking tussen de twee organisaties te versterken.

Lees meer

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)