Nieuws

16 juni 2022

Enabel ondertekent charter voor digitale inclusie in België

Jean Van Wetter of Enabel signs the charter during a press moment

Brussel, België | Vandaag heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel het Charter voor digitale inclusie van DigitAll ondertekend. DigitAll is een ecosysteem voor digitale inclusie dat bedrijven, federale en gewestelijke overheden en sociale organisaties samenbrengt. Het wil synergieën tot stand brengen en de samenwerking tussen de verschillende spelers bevorderen.

Naar schatting lopen vier op de tien Belgen het risico om de digitale trein te missen. In november 2020 lanceerde BNP Paribas Fortis het systeem voor digitale inclusie dat 24 bedrijven, organisaties en overheidsdiensten samenbrengt. Het project kreeg later de naam DigitAll en is zich aan het verspreiden over heel België. Er werd een charter opgesteld waarin de ondertekenaars zich engageren om de digitale kloof te verkleinen. Bij de lancering van de grote nationale bewustmakingscampagne op 16 juni, sloot Enabel zich aan bij de ondertekenaars van het charter. Vice-eersteminister en minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken Petra De Sutter was aanwezig op de plechtigheid.

Enabel en digitalisering

Enabel erkent de rol van digitale technologieën als hefboom voor ontwikkeling. Open-sourcetoepassingen hebben de gezondheidszorg in heel Afrika verbeterd; dankzij de sociale media en diverse platforms voor e-leren konden opleidingen en onderwijs doorgaan tijdens de lockdowns. De digitale economie biedt bovendien belangrijke mogelijkheden voor menselijke mobiliteit. De afgelopen vijf jaar heeft Enabel aangetoond dat het digitale technologieën kan inzetten om basisdiensten doeltreffender te maken en de kwaliteit en de toegang tot deze diensten te verbeteren.
Door digitalisering te blijven integreren in alle sectoren van de ontwikkelingssamenwerking kunnen we deze inspanningen voor systemische verandering blijven opvoeren.

Enabel gelooft ook dat het broodnodig is de digitale kloof te dichten als onderdeel van de mondiale uitdaging van de toenemende sociaaleconomische ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid. Digitale informatiediensten kunnen immers worden beschouwd als een volwaardige basisdienst die beantwoord aan de menselijke basisbehoefte om toegang te krijgen tot informatie en zich vrij te kunnen uiten en deel te nemen aan de samenleving.

Over DigitAll
DigitAll brengt spelers samen uit de bedrijfswereld, de sociale sector en de federale en gewestelijke overheden en besturen om synergieën tot stand te brengen en samen te werken. Het is de bedoeling de digitale kloof te dichten door digitale inclusie op de agenda te zetten, een netwerk uit te bouwen en oplossingen te ontwikkelen met een positieve impact op zowel korte als lange termijn.
Signatories of the chart reunited for a group picture

Meer updates en publicaties

Nieuws

14 maart 2023

Digitale technologieën tillen het onderwijs in Oeganda naar een hoger niveau

Lees meer

Nieuws

09 maart 2023

Juniorprogramma – Job alert voor jonge talenten met de Europese nationaliteit

Van 9 tot 23 maart 2023 zijn nieuwe vacatures online beschikbaar voor jonge professionals met de Europese nationaliteit. Grijp deze kans om aan de slag te gaan in één ontwikkelingsproject uitgevoerd door Enabel of door een niet-gouvernementele partnerorganisatie.

Lees meer

learning centre in Bani Zeid, Palestine Nieuws

28 februari 2023

Nieuw leven voor erfgoed in Palestina

Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestina, renoveerden wij historische gebouwen. Focus op Bani Zeid, een gemeente waar een oud familiehuis een centrum voor kinderen met leerproblemen werd.

Lees meer

Nieuws

31 januari 2023

Kweken van kleine herkauwers in Mali: het verhaal van Nana Sangaré Dembélé 

In Mali verhoogt het professionaliseren van het vetmesten van kleine herkauwers door vrouwen het gezinsinkomen en de weerbaarheid van familiebedrijven tegen klimaatverandering. Nana Sangaré Dembélé kreeg een technische opleiding en werd zelf trainer.

Lees meer

Two women look into the camera showing their garden in Niger. A girls hides behind a tree. Goats are running around the garden. Nieuws

01 februari 2023

Biogas voor huishoudelijk gebruik, een duurzame energieoplossing getest in Niger

In Niger kookt meer dan 90 % van de bevolking op hout. Dat is heel slecht voor het milieu. Om dat probleem aan te pakken, experimenteert Enabel met de productie van biogas voor huishoudelijk gebruik bij 10 landbouwers-veehoudersgezinnen in de dorpen Nawdéo en Rounto Tanda in de regio Dosso. Lees meer.

Lees meer

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)