Global Teachers Academy

Tijdens dit opleidingstraject word je uitgedaagd om op je eigen manier naar enkele mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job als leerkracht of begeleider.

Wil jij graag je leerlingen de vaardigheden meegeven die ze nodig hebben in de wereld van morgen? Wil jij je meer zelfzeker voelen om thema’s als dekolonisatie, klimaatverandering en vrede & veiligheid aan te kaarten in je klas?

Doe dan samen met een groep enthousiaste Nederlandstalige/Franstalige leerkrachten (in opleiding) en klasbegeleiders mee aan de Global Teachers Academy!

Ik schrijf me in

Wat kan je verwachten?


Als leerkracht of klasbegeleider krijg jij ongetwijfeld vragen over complexe thema’s als dekolonisatie, klimaatverandering of vrede & veiligheid. Tijdens de Global Teachers Academy word je drie dagen uitgedaagd om op je eigen manier naar deze mondiale uitdagingen te kijken en dit te vertalen naar je job in de klas.

Experten zorgen voor de nodige argumenten, kritische benaderingen en nieuwe inzichten om jouw persoonlijk leerproces aan te wakkeren. Het reflecteren en uitwisselen hierover gebeurt binnen een veilige context van mede (toekomstige) leerkrachten en klasbegeleiders.

 

Programma


 

3/11/2022: Koloniaal verleden, dekoloniale toekomst? @ AfricaMuseum in Tervuren

Dekolonisatie is meer actueel dan ooit. Als leerkracht of begeleider is het dan ook belangrijk dat je weet hoe je hier rond kan werken.

Deze dag (bij onze partner het Afrikamuseum), vangt aan met een kritische rondleiding doorheen het museum met een focus op de koloniale geschiedenis en dekolonisatie. In een sessie met Mireille-Tsheusi Robert (voorzitter van Bamko vzw) onderzoeken we onze rol als leerkracht of begeleider in het dekolonisatievraagstuk.

Met Pravini Baboeram (Echo Expertisecentrum Diversiteitsbeleid) gaan we dieper in op Brave spaces. Wat is dit en wat heb je nodig om een veilige leeromgeving te creëren waar je ongemak durft aan te gaan?

16/02/2023: Klimaatverandering @Enabel in Brussel

Onderwijs is een belangrijke sleutel in het aanpakken van de klimaatproblematiek, maar hoe breng je deze verandering op gang in de klas? Klimaatexpert François Gemenne neemt ons mee in het thema “Klimaatverandering: een mondiale uitdaging met verschillende oplossingen”. In de namiddag is er een verdiepende workshop waarin er onderling uitgewisseld wordt.

25/04/2023: Vrede & veiligheid @Enabel in Brussel

Conflicten elders in de wereld doen ons nadenken over democratie, mensenrechten en onze wereldwijde onderlinge afhankelijkheid als mens. Een keynote speaker dompelt ons onder in het thema vrede en veiligheid en beantwoordt al onze vragen.

Dr. Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut) werkt daarna met ons aan de directe link naar de klaspraktijken door middel van vredeseducatie en herinneringseducatie. . Hoe begin je als leerkracht of klasbegeleider aan praktische leermiddelen die lessen trekken uit het verleden?

 

Praktisch


  • Voor wie? Deze drie dagen staan open voor alle (toekomstige) Belgische leerkrachten en klasbegeleiders. zowel in het kleuter- lager, middelbaar als hoger onderwijs
  • Prijs: gratis
  • Adres: Leuvensesteenweg 13, Tervuren of Hoogstraat 147, Brussel
  • Nog vragen? Contacteer ons op kruit@enabel.be

Ik schrijf me in!

Nieuws & evenementen

palestinian woman sewing fabric Nieuws

23 januari 2023

Enabel bevordert vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid heeft het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel de Awa-prijs in het leven geroepen. Met deze prijs wil België veelbelovende initiatieven van vrouwelijke ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten belonen en vrouwelijk leiderschap bevorderen.

Lees meer

productrices d'ananas béninoises en formation Nieuws

17 januari 2023

Benin: vrouwen in de ananasteelt verbeteren hun zakelijke vaardigheden en gezinsinkomen

In Benin steunen we vrouwen die werken in de ananassector. Hiermee willen we hen helpen hindernissen bij het ondernemen te overwinnen.

Lees meer

Evenement

17 januari 2023

5 belangrijkste boodschappen van het eerste #EnablingTheFuture event

Op 15 december organiseerde Enabel de eerste editie van #EnablingTheFuture in Brussel. Dit hybride evenement bracht 150 sociale vernieuwers uit de hele wereld bijeen als bijdrage aan hun gezamenlijk doel om met innovatieacties en -investeringen de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te versnellen. We delen de vijf belangrijkste lessen.

Lees meer

Resources

23 mei 2022

#EnablingChange: Activiteitenverslag 2021 – 2022

In het activiteitenverslag 2021-2022 vertellen we verhalen over verandering. Grote en kleine verhalen, van mensen wier leven een andere wending heeft genomen. Verhalen over gepassioneerde ondernemers en economische kampioenen, levensbelangrijke apps, unieke ecosystemen en jonge mensen die ervoor gaan…

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Een onderneming oprichten in je gastland: het succesverhaal van Solange

In 2017 verliet Solange Njiojep Kappa haar geboorteland Kameroen om zich bij haar man te voegen. Hij was tien jaar eerder naar Marokko geëmigreerd. Het duurde niet lang of ze creëerde haar eigen job. Dat deed ze met de steun van het Amuddu-project. Lees haar verhaal.

Lees meer

Resources

05 augustus 2021

Evaluatie van de reactie van Enabel op de Covid-19 epidemie

Enabel gebruikte de ‘real-time evaluatie’ methodologie om zijn reactie op de Covid-19-pandemie te evalueren en de organisatie realtime-informatie te verstrekken over zijn acties, de relevantie en de coherentie daarvan. Download de evaluatie hier.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)