Werken aan de promotie van vrouwen in de energiesector

Interview met Héloïse, Junior Expert bij een elektrificatieproject in Rwanda

Héloïse Dubois is burgerlijk ingenieur van opleiding. Ze werd in het kader van het Juniorprogramma aangeworven om in Rwanda te gaan werken. Ze is daar al snel aan de slag gegaan bij het WIRE-project (Women in Rwandan Energy Network) om te werken aan de promotie van vrouwen in de energiesector.

 

Onderstaand interview werd afgenomen door Oriane Renette, freelance journaliste voor het tijdschrift ‘Imagine Demain le monde’. Het artikel is in februari 2020 gepubliceerd in exemplaar nr. 137 op pagina 28. Het wordt gedeeld op onze website in de vorm van een interview.

Waaruit bestaat je werk als Junior Expert?

Ik werk in Rwanda in een elektrificatieproject op het platteland dat beheerd wordt door Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap. Ik geef technische ondersteuning, van evaluatie tot uitvoering van projecten, en ik doe de monitoring en evaluatie ter plaatse.

“Het is een zeer toffe job, omdat je met de doelgroep kunt communiceren en kunt zien hoe het project een verschil maakt voor de mensen op het platteland.”

Hoe voelt het om een jonge vrouwelijke burgerlijk ingenieur op het terrein te zijn?

Als jonge vrouw was het heel moeilijk om in een technische sector te beginnen waar alleen mannen werken, omdat ze je niet meteen vertrouwen. Het is moeilijk om een plaats voor jezelf te veroveren en erkenning te krijgen voor je werk.

“Aan de andere kant geeft het feit dat je een vrouwelijke ingenieur bent je ook een zekere macht. Door mijn voorbeeld zien andere vrouwen in dat ze ook in deze sector kunnen werken.”

Welke stappen heb je gezet om vrouwen en hun werk in de energiesector te bevorderen? En met welk doel?

Ik heb besloten me aan te sluiten bij het WIRE-project (Women in Rwandan Energy Network) dat tot doel heeft vrouwen in de energiesector te promoten. We voeren actie op verschillende manieren, in technische scholen en bieden stages aan vrouwelijke studenten aan.

WIRE ontwikkelt ook gendermainstreaming in partnerbedrijven, d.w.z. dat ze de vrouwen promoten, met name via aanwervingen. Verder heeft het als doel om een beleid voor seksuele intimidatie in te voeren. Maar WIRE is ook een netwerk van vrouwen in de energiesector. Een groep die het mogelijk maakt om werkaanbiedingen, evenementen … te delen en zo elkaar te helpen. Het was voor mij belangrijk om andere vrouwen op deze technische gebieden te steunen.

Is er nood aan een mentaliteitsverandering in de energiesector?

Ja, waarom zou de energiesector moeten worden gedomineerd door mannen? Daar is geen reden voor. Technisch gezien zijn vrouwen net zo efficiënt, we hebben hetzelfde diploma en we hebben andere kwaliteiten. We kunnen de energiesector veranderen. Vrouwen hebben een grote rol te spelen in de (energetische, ecologische, sociale …) transitie, maar dat niet alleen. Want als vrouwen hebben we nog steeds mannen nodig. In een samenleving die nog steeds patriarchaal is, kunnen we het systeem niet veranderen als de mannen ons niet steunen. Het is tijd om dat te veranderen. Vrouwen zijn lange tijd gedomineerd en gekleineerd, en mochten zich uitsluitend wijden aan bepaalde taken die de maatschappij hen toewees en toestond.

Waarop Héloïse besluit:

“We beginnen het systeem – waar we het niet mee eens zijn – te veranderen. Ik heb het gevoel dat vrouwen, maar ook jongeren, meer geïnteresseerd zijn om de grenzen te verleggen.”

Meer updates en publicaties

belgo namibian press conference Nieuws

22 mei 2024

België ontvangt een Namibische delegatie in het kader van de Belgisch-Namibische samenwerking voor waterstof en hernieuwbare energie

Deze dinsdag ontvangt minister van Energie Tinne Van der Straeten samen met CEO Jean Van Wetter van Enabel een Namibische delegatie voor een werkbezoek van 10 dagen over waterstof en hernieuwbare energie.

Lees meer

Nieuws

25 april 2024

Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel in Gaza komt om bij bombardement

Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn 7-jarig zoontje Jamal afgelopen nacht na een bombardement van het Israelische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah.

Lees meer

king of belgium and enabel colleagues Nieuws

24 april 2024

Koning Filip bezoekt Enabel

Koning Filip brengt op woensdag 24 april een officieel bezoek aan Enabel in de Hoogstraat in Brussel.

Lees meer

event back drop with enabel written on it Nieuws

03 april 2024

Enabel viert 25-jarig bestaan

'Upcycling Internationale Cooperation. Dit was de titel van een avondevent georganiseerd op 28 maart 2024 naar aanleiding van onze 25e verjaardag.

Lees meer

woman sitting down, smiling Nieuws

12 maart 2024

#TeamBelgium zet in op vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag hebben Enabel, de DGD en BIO veerkrachtige vrouwen in de kijker gezet.

Lees meer

signature with africa cdc Nieuws

05 februari 2024

Africa CDC en Enabel werken nauwer samen om de gezondheidssystemen in Afrika te versterken

De samenwerking met Africa CDC is van het grootste belang om vooruitgang te boeken en de continentale structuur voor gezondheidsbescherming te versterken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan