Werken aan de promotie van vrouwen in de energiesector

Interview met Héloïse, Junior Expert bij een elektrificatieproject in Rwanda

Héloïse Dubois is burgerlijk ingenieur van opleiding. Ze werd in het kader van het Juniorprogramma aangeworven om in Rwanda te gaan werken. Ze is daar al snel aan de slag gegaan bij het WIRE-project (Women in Rwandan Energy Network) om te werken aan de promotie van vrouwen in de energiesector.

 

Onderstaand interview werd afgenomen door Oriane Renette, freelance journaliste voor het tijdschrift ‘Imagine Demain le monde’. Het artikel is in februari 2020 gepubliceerd in exemplaar nr. 137 op pagina 28. Het wordt gedeeld op onze website in de vorm van een interview.

Waaruit bestaat je werk als Junior Expert?

Ik werk in Rwanda in een elektrificatieproject op het platteland dat beheerd wordt door Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap. Ik geef technische ondersteuning, van evaluatie tot uitvoering van projecten, en ik doe de monitoring en evaluatie ter plaatse.

“Het is een zeer toffe job, omdat je met de doelgroep kunt communiceren en kunt zien hoe het project een verschil maakt voor de mensen op het platteland.”

Hoe voelt het om een jonge vrouwelijke burgerlijk ingenieur op het terrein te zijn?

Als jonge vrouw was het heel moeilijk om in een technische sector te beginnen waar alleen mannen werken, omdat ze je niet meteen vertrouwen. Het is moeilijk om een plaats voor jezelf te veroveren en erkenning te krijgen voor je werk.

“Aan de andere kant geeft het feit dat je een vrouwelijke ingenieur bent je ook een zekere macht. Door mijn voorbeeld zien andere vrouwen in dat ze ook in deze sector kunnen werken.”

Welke stappen heb je gezet om vrouwen en hun werk in de energiesector te bevorderen? En met welk doel?

Ik heb besloten me aan te sluiten bij het WIRE-project (Women in Rwandan Energy Network) dat tot doel heeft vrouwen in de energiesector te promoten. We voeren actie op verschillende manieren, in technische scholen en bieden stages aan vrouwelijke studenten aan.

WIRE ontwikkelt ook gendermainstreaming in partnerbedrijven, d.w.z. dat ze de vrouwen promoten, met name via aanwervingen. Verder heeft het als doel om een beleid voor seksuele intimidatie in te voeren. Maar WIRE is ook een netwerk van vrouwen in de energiesector. Een groep die het mogelijk maakt om werkaanbiedingen, evenementen … te delen en zo elkaar te helpen. Het was voor mij belangrijk om andere vrouwen op deze technische gebieden te steunen.

Is er nood aan een mentaliteitsverandering in de energiesector?

Ja, waarom zou de energiesector moeten worden gedomineerd door mannen? Daar is geen reden voor. Technisch gezien zijn vrouwen net zo efficiënt, we hebben hetzelfde diploma en we hebben andere kwaliteiten. We kunnen de energiesector veranderen. Vrouwen hebben een grote rol te spelen in de (energetische, ecologische, sociale …) transitie, maar dat niet alleen. Want als vrouwen hebben we nog steeds mannen nodig. In een samenleving die nog steeds patriarchaal is, kunnen we het systeem niet veranderen als de mannen ons niet steunen. Het is tijd om dat te veranderen. Vrouwen zijn lange tijd gedomineerd en gekleineerd, en mochten zich uitsluitend wijden aan bepaalde taken die de maatschappij hen toewees en toestond.

Waarop Héloïse besluit:

“We beginnen het systeem – waar we het niet mee eens zijn – te veranderen. Ik heb het gevoel dat vrouwen, maar ook jongeren, meer geïnteresseerd zijn om de grenzen te verleggen.”

Meer updates en publicaties

d4d prize and enabel team Evenement

24 november 2022

D4D-prijs (digitalisering voor ontwikkeling): hoogtepunten 

Op 24 november werd de D4D-prijs toegekend. Drie projecten waar Enabel aan meewerkt waren genomineerd. Hieronder vind je een terugblik op deze memorabele dag. 

Lees meer

teams picture signature Nieuws

02 juli 2021

Enabel neemt deel aan multi-stakeholderproject om de Oostelijke Provincie van Rwanda te transformeren door het herstel van bossen en landschappen

Het Green Climate Fund (GCF) en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) hebben een financieringsovereenkomst getekend voor het project ‘Transforming Eastern Province through adaptation’ (TREPA). Het GCF draagt 40 miljoen euro bij. Daarbovenop wordt 18 miljoen gemobiliseerd als cofinanciering van de Rwandese regering en andere projectuitvoerende instanties.

Lees meer

beekeeper in tanzania Nieuws

15 september 2021

EU, Enabel en ITC ondersteunen de bijenteelt in Tanzania

Vandaag hebben Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel, en Pamela Coke-Hamilton, uitvoerend directeur van het International Trade Centre (ITC), een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in Brussel voor een Europees project ter ondersteuning van de bijenteelt in zes regio's in Tanzania.

Lees meer

health worker preparing a vaccine Nieuws

29 november 2022

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven

Enabel speelt sleutelrol in Europees initiatief om Afrikaanse vaccinproductie op te drijven. Enabel zal werken in een consortium van drie ontwikkelingsagentschappen. Het deelt zijn expertise om de Afrikaanse Unie te helpen tegen 2040 de Afrikaanse vaccinproductie op te voeren tot 60 % van de vaccinbehoefte in Afrika.  

Lees meer

Nieuws

15 december 2022

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event

Neem deel aan ons #EnablingTheFuture event. Sociale innovatie als katalysator voor internationale samenwerking. Op ons kantoor in Brussel of online.

Lees meer

Nieuws

25 november 2022

Interview met Adélaïde Kourouma, projectverantwoordelijke Stedelijk Ondernemerschap in Guinee

Interview met Adélaïde Kourouma over stedelijk ondernemerschap in Guinee. Opkomende Guineese ondernemingen helpen groeien

Lees meer

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

Consent(Vereist)