Nieuws

30 oktober 2023

De winnaars van de Awa-prijs 2023 zijn gekend

overview of awa winners 2023

De tweede editie van de Awa-prijs liep van 5 september tot 23 oktober 2023. Het centraal thema? “De groene en circulaire economie”. Na verschillende selectiefasen zijn nu de 12 winnaars bekend.

 

 Een selectie in verschillende stappen

Inschrijven voor deelname aan de Awa-prijs 2023 kon van 5 tot 15 september 2023. In die tien dagen waagden honderden vrouwelijke ondernemers uit 20 partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking hun geluk door het Awa-avontuur aan te gaan. Voortbouwend op de sterke respons op de eerste editie van de wedstrijd, schreven niet minder dan 1.647 vrouwelijke ondernemers zich in voor de wedstrijd van dit jaar, met als thema “de groene en circulaire economie”.

De kandidaturen werden gecheckt op basis van de toelatingsvoorwaarden. 586 kandidaten kwamen in aanmerking voor de tweede ronde. Die kandidaten werden vervolgens uitgenodigd om meer informatie over hun bedrijf te geven, afhankelijk van de prijscategorie waarin ze wilden meedingen: ‘Start-up’, ‘Scale-up’, ‘Innovatie’ of ‘Publieksprijs’.

Vervolgens nodigde het team van de Awa-prijs de 56 vrouwelijk ondernemers uit met de hoogste scores gebaseerd op een vooraf opgestelde lijst met criteria. Door deze 56 te interviewen was het team in staat om een goed beeld te krijgen van de bedrijven en vooral om meer te weten te komen over deze vrouwelijke ondernemers.

Tenslotte, bepaalde een externe jury, bestaande uit leden van diasporaverenigingen en van de ondernemerswereld in België, het winnende trio voor elke categorie. Tegelijkertijd werd er een publieksstemming gehouden voor de 9 finalisten voor de ‘Publieksprijs’. In totaal werden 14.400 stemmen online uitgebracht op de drie winnaars. 

Een kleurrijke lijst met winnaars

De winnaars hebben een diverse achtergrond en komen uit 8 partnerlanden van Enabel. Een groot deel van Afrika is vertegenwoordigd, van Tunesië tot Burundi, via Benin, Rwanda, Guinee, Ivoorkust, Burkina Faso en de DRC.

Sommige vrouwelijke ondernemers zijn direct actief in sectoren die verband houden met milieubescherming, terwijl andere een frisse wind laten waaien in sectoren die soms nog te vervuilend zijn. Afvalinzameling en -omzetting, duurzame landbouw, verwerking van biologische producten, niet-vervuilende oplossingen: alle winnaars van de editie 2023 zetten zich in voor een positieve impact op hun gemeenschap en het milieu.

 

Categorie Start-up
  • 1e Prijs – Adétola Danielle Adanlawo, Benin Adétola is de oprichter en directeur van Ilewa, een onderneming die wasbare en herbruikbare babyluiers van bananenvezels produceert en verdeelt. De doelstelling? De afvalberg vermindering (351.000 ton afval per jaar wereldwijd).
  • 2e Prijs – Raissa Ikuzwe, Rwanda Raissa ging de concurrentie aan met internationale spelers en lanceerde Ino Coffee om Rwandezen te laten genieten van lokale biologische koffie van goede kwaliteit. Tegelijkertijd leidt het bedrijf jonge vrouwen op en helpt hen een baan te vinden.
  • 3e Prijs – Mireille Niyonkuru, Rwanda Met haar bedrijf BUIM wil Mireille elektriciteit en licht brengen in plattelandsgebieden in Rwanda en Burundi. Door zonnekits te installeren biedt BUIM huishoudens toegang tot energie met behulp van veilige, betaalbare en milieuvriendelijke technologie.
Categorie Scale-up
  • 1e Prijs – Mariama Diallo, Guinee Mariama heeft Bilinda SARL opgericht, een bedrijf dat milieuvriendelijke schoonmaakproducten maakt. Door de schoonmaakdiensten biedt het bedrijf ook waardig werk aan bijna 20 vrouwen in de gemeenschap.
  • 2e Prijs – Nabalo Tarnagda Larba, Burkina Faso Nabalo richtte met anderen de Song-Taaba Coöperatie op die het beste uit karitépitten haalt, een lokaal landbouwproduct.  Of het nu gaat om sheaboter, -zeep of -zalf, de aangeboden producten zijn gezond en creëren stabiele, eerlijke banen voor de vrouwen in de regio.
  • 3e Prijs – Lauriane Kamuyi, DRC Lauriane startte en leidt Belkin Services, het enige bedrijf in Kinshasa dat selectieve afvalsortering voor bedrijven en huishoudens aanbiedt. Naast het inzamelen van afval organiseert de onderneming op nationaal niveau een aantal bewustmakingscampagnes.
Categorie Innovatie
  • 1e Prijs – Edith Kouassi, Ivoorkust Het bedrijf Ecoplast Innov van Edith gebruikt kunststoffen en banden om vloerbedekkingsproducten te maken. Haar milieuvriendelijke stoeptegels en andere decoratieve platen zijn Ediths creatieve oplossingen voor een kopbreker van afvalbeheerders.
  • 2e Prijs – Leila Kateferi, Burundi Leila startte en leidt KTF Concept dat Burundezen een milieuvriendelijk alternatief biedt voor huishoudelijke brandstof. Door organisch afval te recyclen tot biomassapellets stelt het bedrijf huishoudens in staat hun maaltijden te bereiden zonder vervuiling.
  • 3e Prijs – Bouchra Masrour, Tunesië Bouchra richtte Bahia Laboratoire op, een bedrijf dat huidverzorgings- en schoonheidsproducten aanbiedt op basis van duurzame en ecologische landbouwproducten. In haar werk koppelt ze de voordelen van de natuur aan het welzijn van haar klanten.
Categorie Publieksprijs
  • 1e Prijs – Dative Uwimana, Burundi Dative Uwimana runt Ikaze Ventures dat toeristen van over de hele wereld de kans biedt om de nog weinig bekende schoonheid van Burundi te ontdekken. 15% van de winst van de aangeboden tours gaat naar milieubehoud.
  • 2e Prijs – Alida Ahouandjinou, Benin Alida is de promotor van het bedrijf OYAYI. Dit bedrijf is gevestigd in Cotonou en biedt natuurlijke remedies gemaakt van biologisch geteelde planten. De resoluut ecologische aanpak van OYAYI draagt ook bij aan de empowerment van vrouwen.
  • 3e Prijs – Oumou Hawa Camara, Guinee Oumou Hawa richtte het restaurant en de cateringservice ‘La cuisine de Hawa’ op. Dit restaurant, het enige in zijn soort in Conakry, richt zich op lokale Guinese specialiteiten bereid met verse, lokaal geteelde en biologische producten.

 

Volg Enabel op de sociale media om meer te weten te komen over de winnaars. Hun verhalen zullen de komende maanden met jullie worden gedeeld.

Meer updates en publicaties

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en internationale ontwikkelingstrends belicht vanuit Belgisch perspectief.

Newsletter NL

"*" geeft vereiste velden aan